Müzik öğretmeni adaylarının piyanoda deşifre çalabilme düzeyleri üzerine bir çalışma
A study based on the levels of sightreading in piano of music teacher candidates
- Tez No: 227830
- Danışmanlar: PROF. SELMİN TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Desifre, Piyano, Müzik Egitimi, Sightreading, Piano, Music Education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu arastırma, müzik ögretmeni adaylarının piyanoda desifre çalabilmedüzeylerini saptamak amacı ile yapılmıstır. Bu amaçla ?ABRSM Grade 4? desifrekitabı kullanılmıstır.Arastırmanın evrenini; Gazi Üniversitesi Gazi Egitim Fakültesi Güzel SanatlarEgitimi Bölümü Müzik Ögretmenligi Anabilim Dalı ögrencileri, örneklemini ise;Gazi Üniversitesi Gazi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü MüzikÖgretmenligi Anabilim Dalı'ndaki 16 ögrenci olusturmaktadır.Arastırmada nitel veriler, kaynak tarama yöntemi ile, nicel veriler ise betimselçalısma, anket, uzman görüsleri ile elde edilmis ve yorumlanmıstır. Örneklem grubuiçin hazırlanan anket formu ile elde edilen bilgiler, yüzde kullanılaraktablolastırılmıstır.Arastırmanın sonucunda, ögrencilerin piyanoda desifre yapabilme düzeyleribelirlenmis, lisans piyano ögretim programında ve piyano derslerinde desifreçalısmalarının ne düzeyde yer aldıgı saptanmıstır. Arastırmada, varılan sonuçlaradayalı olarak öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to determine the levels of sightreading in pianoeducation. For this purpose, sightreading book of ?ABRSM Grade 4? is used.The population of the investigation is composed of the students of GaziUniversity, Gazi Education Faculty, Department of Fine Arts Teaching, and thesample of the investigation consisted of 16 undergraduate students of GaziUniversity, Gazi Education Faculty, Department of Fine Arts Teaching.In the study, the qualitative and quantitative data are obtained and evaluated byliterature search and descriptive, questionare, expert opinion respectively. The dataobtained by questionare prepared for the sample individuals are tabulated bycalculating the percentages.As a result, the levels of sightreading skills of the students, and both inundergraduate piano program and in piano lectures the levels of sightreadingapplications are determined. Finally, suggestions based on the results are presented.