İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin yazma becerileri
Primary school 6th class students? skill level of writing a narrative texts
  1. Tez No: 227867
  2. Yazar: SERTAN KORAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ TEMİZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, yazılı anlatım, metin, öyküleyici metin, Turkish education, written narration, text, narrative text
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin yazma beceri düzeyini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma betimsel bir nitelik taşımaktadır. Araştırmanın evrenini Çorum'da öğrenim gören ilköğretim altıncı sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi ise Çorum merkez ilköğretim okullarından sosyoekonomik düzeyleri düşük, orta ve yüksek olan 3 ilköğretim okulunda öğrenim gören 150 ilköğretim altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.Öğrencilerin öyküleyici metin yazma beceri düzeylerini belirlemek için onlara öyküleyici metin yazdırılmış, öğrenci kâğıtları öyküleyici metin yazma ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 13.0 programı kullanılmıştır.Çalışma sonucunda öğrencilerin öyküleyici metin yazma becerilerinin istenen düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin öyküleyici metin yazma becerileri cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermezken; anne ve babanın öğrenim düzeyi, ailedeki birey sayısı, ailenin gelir düzeyi, öğrencinin kendine ait bir odasının olması, evde kitaplık bulunması, eve süreli yayın alınması ve okul öncesi eğitim alma durumlarına göre anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin yazılı anlatım becerileri de cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermezken; anne ve babanın öğrenim düzeyi, ailedeki birey sayısı, ailenin gelir düzeyi, öğrencinin kendine ait bir odası ve çalışma masası olması, evde kitaplık bulunması, eve süreli yayın alınması ve okul öncesi eğitim alma durumlarına göre anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been made in order to detect the primary school 6th class students? skill level of writing a narrative texts.The study has a descriptive quality. Primary school, 6th class students in Çorum make up the study environment.The participants consist of 150 6th class students from three socio-economically different schools in Çorum city center.Students were asked to write narrative texts in order to determine students? skill level of writing a narrative text. The texts were evaluated according to narrative text writing criteria.In analysing the results, SPSS 13.0 program was used.The study results show that students? skill of writing a narrative text isn?t at the desired level. Students? skill of writing a narrative text doesn?t show a meaningful difference to sex. But it shows a meaningful difference to parents?educational level, the number of person in family, family income level, student?s having a seperate room, family?s having a library at home, whether the family buysperiodicals and whether the student attended kindergarten education. Also students?skill of written narration doesn?t show a meaningful difference to sex ,but it shows a meaningful difference to parents?educational level , the number of person in family, family income level, student?s having a seperate room, family?s having a library at home, whether the family buysperiodicals and whether the student attended kindergarten education.