İlköğretim 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler öğretim programının öğretmen ve öğrenci açısından uygulama dönütleri
Implementation feedback of primary school 6th and 7th grade social studies curriculum in terms of teachers and students
- Tez No: 227887
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, İlköğretim, Öğretim Programı, Dönüt, Değerlendirme, Social Studies, Primary Teaching, Syllabus, Feedback, Evaluation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmada, 2004 sosyal bilgiler programı öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Konya ilindeki ilköğretim okullarında görevli sosyal bilgiler öğretmenleri ile söz konusu okullarda öğrenim gören 6. ve 7. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem (mixed method) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda program hazırlığında, sosyal bilgiler öğretmenlerinden görüş alınmadığı, yeterli ön hazırlığın yapılmadığı, öğretmenlerin program hakkında ön bilgilerinin olmadığı, program tanıtımlarının zamanında yapılmadığı, hizmet ? içi eğitim seminerlerinin yeterli olmadığı ve öğretmenlerin yeterince faydalanamadıkları, programının ders yılı başlarında tekrardan tanıtılması gerektiği, yeterli ders araç ? gerecine ulaşamadıkları sonuçları elde edilmiştir.Öğretmenler programla birlikte kendilerinde olumlu gelişmelerin olduğu fakat öğrenci açısından olumsuz gelişmelerin olduğu, öğretmenlerin ders saatinin artırılması, uyumlu ders kitaplarının hazırlanması, millî konuların ağırlıklı olması, yerleşim farkının göz önüne alınması, sosyal bilgiler laboratuarlarının oluşturulması gibi önerilerde bulunmuşlardır.Araştırma sonucunda proje ve performans görevleri ile ilgili olarak 6. sınıf öğrencilerinin olumlu ? olumsuz eşit oranda katılım gösterdikleri, 7. sınıf öğrencilerinin olumsuz buldukları, ders ve çalışma kitabı konusunda 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin olumsuz görüşe sahip olduğu, 7. sınıf öğrencilerinin ders ve çalışma kitabı hakkında 6. sınıf öğrencilerine göre daha çok olumsuz görüş bildirdikleri, etkinlikler konusunda 6. sınıfların olumlu, 7. sınıfların ise olumlu ve olumsuz ve etkinlik yapmama da eşit oranda katılım gösterdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Implementation Feedback of Primary School 6th And 7th Grade Social Studies Curriculum in Terms of Teachers and StudentsIn this study, it was tried to evaluate the social studies curriculum, put into effect in 2004, according to the students? and teachers? views. Social studies teachers working at primary schools under MONE in Konya and 6th -7th grade students of these schools constituted the universe of this study. A mixed method in which both qualitative and quantitative research techniques are used was implemented in this study.At the end of the study, it is found out that during the preparation process, social studies teachers? opinions were not asked, no sufficient preliminaries was done; teachers did not have any rudiments, program introduction was not done in time, in-service training seminars were insufficient and teachers could not benefit from them, even program introducers did not know much about the program, and program should be reintroduced before each academic year repeatedly.Teachers stated that by the new curriculum there are improvements in terms of their own performance but there are negative effects on students? performance and they suggested that the class hours be increased, well-matched books be prepared, national topics be more, the differences of location be taken into consideration, and social studies laboratories be founded.6th grade students had both positive and negative outlook about project and performance assignments at almost the same level, but 7th grade students had negative outlook about them; both 6th and 7th grade students had negative outlook about course books and workbooks, but 7th grade students expressed more negative outlook than 6th grade students; while 6th grade students expressed positive outlook about activities, 7th grade students expressed both negative and positive outlook at the level.