Neoliberal iktisat politikaları ve sosyal devlet arasındaki ilişkilerin analizi ve sosyal devletin geleceği
The anlaysis of neoliberal economic policies between the welfare state and the future of the welfare state
- Tez No: 227893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Neoliberal İktisat Politikaları, Krizler, Sosyal Ekonomi Yaklaşımı, Sosyal Devlet, Sosyal Devletin Geleceği, Neoliberal Economic Policies, Crisis, Welfare Economy Oriented Approach, Welfare State
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Dünya ekonomisinde İkinci Dünya Savaşından 1970'lerin sonuna kadar devam eden süreçte Keynesyen ekonomi politikaları sayesinde hızlı bir ekonomik büyüme, yüksek düzeyde istihdam ve fiyat istikrarının bir arada sürdürülmesi mümkün olmuştur. Sendikal hareket ise bu politikaların sağladığı elverişli ortamda gelişme olanağı bulmuştur. Petrol krizleriyle başlayan maliyet enflasyonu ve ekonomik durgunlukla birlikte işsizliğin ve enflasyonun hızla yükselmesi sonucu dünyada ekonomi politikalarında köklü değişikliklere gidilmiş, Keynesyen ekonomi politikalarının ve“Sosyal Devlet”uygulamalarının yerini“Neoliberal politikalar”almıştır. Neoliberal politikalar, İkinci Dünya Savaşı sonrası başlayan ve 1970'lere kadar geçerli olan Keynesyen ekonomi anlayışının tersine, sosyal devlet anlayışından önemli bir sapmayı, ücretlerin ve sosyal harcamaların sınırlandırılmasını öngörmüş, bu yönüyle sendikacılık tarihi bakımından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Çalışmanın amacı, kapitalizm ve krizler arasındaki ilişki ile gelişmekte olan ülkelerde neoliberal paradigmanın önerdiği liberalleşmenin etkileri ve sosyal devletin geleceğini araştırmaktır.Farklı gelişme düzeylerine sahip iki ülkeye de IMF, tek tip önlemler önermiştir. Bu kapsamda, IMF programları, yapısal koşullar da içermiştir. Ancak, ekonomik zayıflık anında yapısal reformlara girişilmesinin, ekonomide bozulmayı artıracağı yönünde, endişeler ve eleştiriler ortaya çıkmıştır. IMF önlemleriyle Güney Kore'de büyüme trendi yakalansa da, finansal sorunlar tamamen aşılamamıştır. Türkiye'de ise, kronik enflasyon süreci kırılmış, yüksek büyüme ve ihracat rakamlarına ulaşılmış olsa da, büyüme istihdama yansımamış ve ekonomideki kırılgan yapı tamamen ortadan kaldırılamamıştır. Sürdürülebilir büyüme sürecinin devamı ve bu çerçevede borçların sürdürülebilirliği, cari işlemler açığının azaltılması ve sosyal alanlarda mevcut risklerin giderilmesi gerekmektedir.Çalışmada Tayland'dan komşu ülkelere yayılan Asya finans krizinin etkileri ve bu ülkelerde ortaya çıkan gelişmeler ile Latin Amerika ortaya çıkan ve bütün kıtayı etkileyen gelişmelere işaret edilmektedir. Krizin yıkıcı etkileri bitöiş durumdadır. Krizin neden bu ülkelerde çıktığı ve IMF destekli programların piysadaki panik ve durgunluğu önlemde ilk aşamada neden başarısız olduğu sorulmaktadır. Krizin çıkıp yayılmasında katkıda bulunan en önemli faktörün finans zayıflığı olduğu belirtilmektedir. IMF destekli program üç ana unsuru ihtiva etmektedir. Geniş kapsamlı resmi kredi paketleri, yapısal reformlar ve krizi ortadan kaldıracak makroekonomik politikalar önerilmektedir. Kriz, kendisi ile baş etmede resmi finans kaynağı sağlanması yolu konusunda yeni düşünce tarzı ve piyasa baskıları ile yüzyüze olan ülkelere IMF desteğinin uygun zaman ve miktar boyutunu da içermektedir.İktisadi büyüme, Sanayi Devrimi sonrasında ve özellikle de İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ulusların zenginliğini ve yoksulluğunu belirleyen temel süreç konumuna gelmiş ve dünyanın her bölgesinde kişi başına üretim ve gelirde önemli artışlar gerçekleşmiştir.Çalışmada neoliberal iktisat politikaları ve sosyal devlet ilişkisi ve sosyal devletin geleceğine etkisi tartışılmıştır.Neoliberal yaklaşıma göre, piyasa mekanizmasına bırakılan ekonomik küreselleşme dünya refahını artırmaktadır. Ne var ki, küresel yoksulluk gibi sosyal sorunların ekonomik küreselleşmeye eşlik ettiği gözlenmektedir. Bu çalışmada, ekonomik küreselleşmeye eşlik eden küresel yoksulluk gibi uluslararası sosyal sorunlar ve bu sorunlara çözüm arayan ILO ve BM gibi kuruluşların çalışmaları ana hatlarıyla ele alınmış, bunların yeterlilik düzeyi tartışılmış ve bir uluslararası sosyal refah politikaları oluşturulması gereği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Keynesian economic policies provided rapid economic growth, full-employment and price stability in most of the developed countries from World War II to the end of the 1970s. Labour movement used these policies in order to streghten their power in labour relations. Increasing oil prices led to cost inflation and economic recession end of the 1970s. These conditions increased the rate of unemployment and inflation and decreased social expenditures and welfare state applications. Neoliberal economic policies replaced Keynesian economic policies. This new economic structure effected labour movement. It was the turning point for the trade unions. . The aim of this study is to examine genetic relationship between capitalism and crisis and to examine effects of liberalization of financial markets as suggested by neoliberal paradigm on developing countries and the future of wekfare state.The IMF suggested the same type of precautions to countries of different level of development. In this context, the IMF programmes included also structural terms. Nevertheless undertaking structural reforms in periods of economic weakness gave rise to worries and criticisms that they would increase problems in the economy. Tough, South Korea caught a growth trend applying the IMF recipes, it has not completely resolved its financial problems. Despite that chronic inflationary process has been stopped and high rate of growth and export have been reached in Turkey, they have not positively affected employment yet and the vulnerable structure of the economy is still effective. To preserve the sustainability of growth and debt, the current expenditure deficit must be reduced and risks at social fields must be resolved.The effect of the Asian financial crisis which spread from Thailand to the neighbouring countries, and its impact thereupon are presented. The destructive effects of the crisis now appear to be over. Also Latin America crisis effected all South America countries. The key questions are why did the crisises occur these countries why did The IMF supported programs initially fail to stop the market panic and to prevent recession? The main factor which contributed to the onset and spread of the crisis was financial fragility. IMF supported programs included three main elements : large officail financing packages, abody of structural reforms and macro economic policies to counter the crisis. The content of programs which stress the importance of decisive action is adressed in greater depth. The crisis itself has brought about a rethikning of the way officail financing is provided to address a crisis, including the appropriate size and phasing of IMF support to coutries facing market pressures.Defined as the sustainable increases in per capita incomes and production, economic growth has become the leading determinant of a nation?s wealth or poverty since the industrial Revolution and especially since World War II.In this study, examined neoliberal economy policies and relationship between welfare state affected on the future of welfare state.According to neoliberal approach, economic globalization motivated by market mechanism produces world welfare. However, it has been observed that global social problems such as global poverty accompanied with the process of economic globalization haven?t been solved in the international level. In this study it has been discussed that international social problems such as global poverty accompanying with the process of economic globalization and the works of ILO and UN which search for solutions to these problems have been held and sufficiency level of these has been discussed and it has been focused on the fact that it should be formed an international social welfare policies for an appropriate solution.