İdari usul ilkeleri açısından devlet memurunun disiplin soruşturması
The investigation of civil servants with regards to principles of administrative procedures
  1. Tez No: 227895
  2. Yazar: YASİN SÖYLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Administrative Procedure, Administrative Procedure Principles, Civil Servant, Discipline Investigation, Discipline Process
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
SÖYLER, Yasin. İdari Usul İlkeleri Açısından Devlet Memurunun Disiplin Soruşturması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2008.Bu çalışmada, Türk hukukunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre görev yapmakta olan Devlet memurunun disiplin suçu işlemesi halinde tabi tutulacağı disiplin soruşturması süreci ve bu sürece hakim olan temel idari usul ilkeleri incelenmektedir. Bu çerçevede çalışmanın köşe taşlarını Devlet memuru, idari usul ilkeleri ve disiplin soruşturması süreci kavramları oluşturmaktadır.Ülkemizde bir idari usul kanunu bulunmamaktadır. Bu durum genel olarak idari işlem sürecinde özel olarak disiplin işlemi sürecinde idarenin uymak zorunda olduğu idari usul kuralları ve ilkelerinin mahkeme içtihatlarıyla oluşturulması sonucunu doğurmuştur. Bazı idari usul ilkeleri uluslar arası hukukun genel ilkeleri olarak karşımıza çıkabildiği gibi idari usul ilkelerinin uygulanması tavsiyesinde bulunan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararları da bulunmaktadır. Çalışma konusu bu perspektif dahilinde incelenmektedir.Bu çerçevede çalışmanın ilk bölümünde idari usul, Devlet memuru ve disiplin konuları incelenmektedir. İdari usulün anlamı, kapsamı, işlevi ve genel olarak idari usul ilkeleri ile Devlet memuru kavramı ve disiplin suç ve cezalarına hakim olan temel ilkeler bu bölümün konularını oluşturmaktadır.İkinci bölümde ise disiplin işlemi süreci, başlangıç, soruşturma ve tamamlanma aşamaları esas alınarak bu sürece hakim olan temel idari usul ilkeleri açısından incelenmektedir.Anahtar Sözcükler1.İdari Usul2.İdari Usul İlkeleri3.Devlet Memuru4.Disiplin Soruşturması5.Disiplin İşlemi
Özet (Çeviri)
SÖYLER, Yasin. The Investigation of Civil Servants with regards to Principles of Administrative Procedures, Master?s Thesis, Ankara, 2008.In this study, the discipline investigation procedure, which is conducted for discipline crimes committed by civil servants when they are on duty, and basic guiding principles for this investigation procedure is examined. Within this framework, civil servants, administrative procedure principles, and discipline investigation process are the fundamental corner stones of this study.Turkey doesn?t have an administrative procedure law. Therefore, administrative procedure rules and principles that bound the administration in administrative procedures, discipline processes in particular, are generally constituted by holding of the courts. We come across some of the administrative procedure principles as the basic principles of law, and some are taking place as recommendations in European Council Committee of Ministers? Decisions. The subject has been analyzed in this perspective.The first chapter covers administrative procedure, civil servant, and discipline concepts. The meaning, scope, and functions of administrative procedure, administrative procedure principles, concept of civil servant, basic principles guiding discipline crimes and punishment are the core issues discussed in this chapter.The second chapter analyzes discipline process, by taking into consideration the fundamental administrative procedure principles that are applicable to the introduction, investigation, and completion phases.