İnşaat firmalarının dış kaynaklardan yararlanma stratejileri ile uygulama alanları ve bir uygulama
Outsourcing strategies of construction companies and their application fields
  1. Tez No: 227898
  2. Yazar: ÖZKAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TENGİZ ÜÇOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, İnşaat Sektörü, Proje Yönetimi, Alt Yüklenici, Sözleşme, Outsourcing, Construction Sector, Project Management, Sub-contractor, Appointment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzün rekabet ortamının ve küreselleşmenin etkisi altında inşaat işletmelerinin faaliyetlerini ne şekilde verimlilikle sürdürebilecekleri hakkında değişik stratejiler denenmekte olup, dış kaynaklardan yararlanma da bu stratejilerden birisidir. Stratejik yönetim kaynaklarında dış kaynaklardan yararlanma stratejik avantaj elde etme yöntemlerinden birisi olarak ele alınmaktadır. Dış kaynak kullanımı işletmeleri esnek bir yapıya kavuşturarak amaçlarına ulaşmalarına yardımcı bir araç olmaktadır.Bu çalışmanın temel amacı küreselleşmenin ekonomik sınırları ortadan kaldırdığı günümüz dünya pazarlarında, işletmelerin yoğun rekabet baskıları karşısında hayatta kalabilmek ve bu baskıdan sıyrılıp gelişebilmeleri için uyguladıkları, oldukça yeni sayılabilecek bir strateji; 'Dış Kaynaklardan Yararlanma' kavramının inşaat sektöründe yapılan uygulamalarını inceleyerek, bu konuda faydalanılacak yararlı sonuçlar elde etmektir. İşletmeler, bu yoğun rekabet ortamında rakiplerine göre daha iyi bir konuma gelebilmek için; yönetim felsefe ve değerlerinde, amaç ve stratejilerinde, örgüt yapısı ve süreçlerinde iç ve dış çevrenin beklentilerine uygun değişiklikler yapmak zorunda kalmaktadırlar. İşletmeler içinde bulundukları rekabet ortamında maliyetlerini düşürmek, verimliliği yükseltmek, temel yetenekleri üzerine odaklanabilmek vb. gibi amaçlarıyla dış kaynak kullanımına yönelmektedirler.
Özet (Çeviri)
Under the influence of todays' competitive environment and globalization, various strategies have been experimented about how construction firms' activities can continue efficiently. The outsourcing strategy is one of these strategies, and the strategical management sources consider it as one of the method to have strategic advantage. Using outsourcing method is a means, helping one company to reach its aims by making its structure more flexible.The main goal of this study is analysing the applications of outsourcing- considerably a new strategy- in the construction sector, which is used by the firms to survive against the unbearable pressure of competition and to grow up, in the unlimited economic periphery of global world market and getting useful results at the end of this analysis. In this dense competitive environment, companies are obliged to make changes according to their inside and outside surroundings' expectations at their management philosophy and values, at their aims and strategies and finally at their organisation structure and processes. Companies are inclined to outsourcing in their competitive environment with the purposes of decreasing the costs, increasing the efficiency, focusing on the core business and etc?