Kol ve bacak kemiklerinden cinsiyet tayini: Tepecik toplumu üzerinde bir inceleme
Sex determination from long bones: A research on Tepecik society
- Tez No: 228080
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SEVİM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Tepecik, İskelet, Cinsiyet Tayini, Uzun kemikler, Tepecik, Skeleton, sex determination, long bones
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Paleoantropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma Elazığ il sınırları içinde yer alan tepecik bölgesinden 1969-1972 yılları arasında ele geçen insan iskeletlerine ait uzun kemikler üzerine Nisan 2005-Aralık 2007 tarihleri arasında hazırlanmıştır. Araştırmanın konusu; cinsiyet kriterleri açısından tarihçe, Tepecik'in konumu ve Tepecik Höyük Mezarlığı'na genel bir bakış, kemiğin yapısı, uzun kemiklerde gelişim, kemiklerin beslenmesi, kimliklendirme esasları ve bu bağlamda uzun kemiklerde kullanılan cinsiyet kriterleri, eğer varsa bu topluma özgü bulunabilecek yeni kriterlerin saptanmasıdır.Ayrıca Kol ve bacak kemikleri üzerinde yapılacak bu çalışmada belirlenecek cinsiyet kriterlerinin, istatistiksel olarak değerlendirildikten sonra dağılmış olan iskeletlere uygulanabilir olup olmadığını saptamaktır.Yapılan morfolojik ve antroposkopik incelemeler, şu ana dek kullanılan tüm cinsiyet kriterleri kullanılarak yapılmış olup, bunlara ek olarak daha önce çalışılmamış olabilecek muhtemel kriterleri saptayarak, iskelet bütünlüğünün olmadığı durumlarda dahi doğruya en yakın sonucu sağlamaya çalışarak bu bilime ve onunla uğraşan bilim insanlarına, arkeolojik (antik) iskelet materyallerinin her ne şekilde olursa olsun bireylerin cinsiyetlerinin belirlenebilmesini sağlamak açısından bu çalışma önem taşımaktadır. Özellikle Anadolu toplumlarına özgü kriterleri ortaya çıkarmak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The issue at hand is prepared in Tepecik area which is in Elazığ, a city of Turkey, between the years of April of 2005 and December of 2007.The above topic is that long bones in skeleton remains that are got between the years of 1969-1972.The subjects of the study are the perspective of sex criter?s history, location of Tepecik, the general wiew through Tepecik Hoyuk Cemetary, the bones stature, the growth of long bones, nutrition of the bones, identifiation basics o the bonesFurthermore, the most important point that statistical data must be determined whether they are practiced on the skeletons. According to the morphological and anthroscopic investigations, all variables studied and can be used for adults sexual discrimination. Addionally we studied on the bones which have various measurements. The important point in here is that determination the sex on the fragmentary remains despite various measurement.Especially, it is so important because the criters of Anatolion population are introduced