Yabancı dil olarak Türkçe öğretilen sınıflarda oyunlarla sözcük öğretimi
Word teaching through playing games in Turkish teaching classes
- Tez No: 228091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözcük, Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, Sözcük Öğretimi, Sözcük Öğrenimi, Bellek, Aktif Öğrenme, Oyunlar, Word, Foreign Language Teaching Methods, Word Teaching, Word Learning, Memory, Active Learning, Games
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğretilen sınıflarda oyunla sözcük öğreniminin, öğrencilerin başarılarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla geleneksel öğretim ve aktif öğrenme yaklaşımı yoluyla öğretimin yapıldığı iki grup üzerinde çalışılmıştır.Araştırmanın deney grubu, Bilkent Üniversitesi'nde görev yapmakta olan yabancı uyruklu öğretim görevlileri ile eşlerinden oluşan Temel Türkçe III grubudur. Kontrol grubu ise, aynı üniversitede eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerden oluşan Temel Türkçe III grubudur.Bu araştırma nicel ve nitel araştırma modelleri esas alınarak hazırlanmıştır. Nitel araştırma kapsamında aktif öğrenme yaklaşımı ve aktif öğrenme tekniklerinden biri olan oyunlarla öğretim incelenmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi yapılan sınıflarda uygulanmak üzere sözcük oyunlarına yer verilmiştir.Nicel araşırmadan elde edilen bulgulara göre, oyunla sözcük öğretiminin uygulandığı gruptaki bireylere ait başarı puanları ile oyunların uygulanmadığı kontrol grubundaki bireylere ait başarı puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmektedir.Bu araştırmanın sonuçları, oyun yoluyla sözcük öğretiminin geleneksel öğretimden daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to examine the impact on academic achievement of word teaching through playing games in classes where Turkish is taught as a foreign language. For this purpose, study has been carried out on two groups being taught through traditional way and active learning methods.The test group of the study is the Basic Turkish III group consisting of foreign citizens academic staff and their spouses working at Bilkent University. And the control group is the Basic Turkish III group consisting of foreign students at the same University.This study has been prepared by taking as basis quantitative and qualitative models of research. Within the context of the qualitative study, word teaching and the game playing technique which is one of the technique of active learning have been mentioned. Activities have been prepared by using the game technique to be applied to classes where Turkish is being taught as a foreign language.According to the findings obtained, it is seen clearly that the points of success of persons in the group where word teaching through playing games is being applied to and of persons in the control group where no games have been applied to, have come out to be different from each other meaningfully.The results of this research show that word teaching through playing games is more effective than the traditional way of teaching.