Türkçenin sözvarlığı açısından gazetelerin incelenmesi (Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah)
An analysis of Turkish newspapers (Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah) in terms of Turkish vocabulary
- Tez No: 228141
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, gazete, sözvarlığı, Turkish, newspaper, vocabulary
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 487
Özet
Bu araştırmada, gazete dilinin sözvarlığı düzleminde ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, tarama yöntemiyle elde edilen veriler, iki yönden incelenmiştir.1. 1- 28 Şubat 2007 tarihleri arasındaki Cumhuriyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerinin sözvarlığı ögeleri saptanmış (deyimler, ikilemeler, kalıp sözler, atasözleri, terimler, kalıplaşmış sözler) ve bu ögelerin en çok hangisinden yararlanıldığı belirlenmiştir2. 1- 3 Şubat 2007 tarihleri arasındaki sayılarının sözcük kökeni açısından incelenmesi yapılmış ve ?Türkçe Kökenli Ögeler?, ?Yabancı Kökenli Ögeler? ve ?Türkçeleşmiş Yabancı Kökenli Ögeler? adı altında sınıflara ayırarak kullanma oranları belirlenmiş ve daha önceki yıllarda yapılmış çalışmalar göz önünde tutularak yorumlamaya çalışılmıştır.Bu çalışma ile, yaşamımızın bir parçası olan gazetelerin, Türkçenin sözvarlığının betimlenmesinde etkili olduğu gibi Türkçeyi doğru kullandığı sürece Türkçe öğretiminde önemli bir araç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to put forward the newspapers? language in terms of the use of vocabulary. To do this, the data obtained by scanning method were examined from two perspectives.1. Three Turkish daily newspapers, Cumhuriyet, Hürriyet and Sabah, dated between 1- 28 February 2007, were scanned in terms of their lexical elements (idioms, pragmatic idioms, proverbs, terms, and ready-made lexical units) and the frequency of the use of these elements was determined in terms of each newspaper.2. The numerical ratio of the words used in the aforementioned newspapers dated between 1-3 February 2007 were examined with respect to their origin and the data were grouped into three categories: ?Elements of Turkish Origin?, ?Elements of Foreign Origin? and ?Turkified Elements of Foreign Origin?. The results were evaluated both according to these three categories and based also on the similar studies done before this study.In this study, it has been concluded that not only do the daily newspapers occupy a great space in our lives but they also have a great impact on our vocabulary. Therefore the use of numerous lexical units can be effectively used as practical sources for teaching Turkish as long as the papers use Turkish correctly.