Küresel terör saldırılarına yönelik haberlerin Türk basınında çerçevelenişi
Framing news about the global terrorism in Turkish newspapers
  1. Tez No: 228181
  2. Yazar: FATMA BİLGE NARİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİLER DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Journalism, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Framing, media, news, social construction, terrorism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Terör ve medya ilişkisi etik değerler açısından en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Terörist eylemler kitle iletişim araçlarının kitleler ve resmi karar vericiler üzerindeki etkisini düşünerek planlanmakta, medya ise haber alma ve kamuoyunu aydınlatma görevlerini yerine getirme zorunluluğu taşımaktadır.Bu çalışmada, Türkiye'de farkı ideolojik yönelimleri ile bilinen gazetelerde yer alan küresel terörizme ilişkin haberlerin çerçeveleme teorisi ekseninde yer alış biçimleri karşılaştırılmaktadır. Araştırma, haberlerde kullanılan sözcükler ve anlatı biçimleriyle oluşturulan haber çerçevelerinin terör gerçeğini nasıl inşa ettiklerini saptamaya yöneliktir.Yapılan çözümleme sonucunda, gazetelerin ideolojik yönelimi ve olayın meydana geldiği coğrafyanın haberlerin çerçevelenişinde farklılaşmalara neden olduğu; haberlerde konunun teknik ayrıntılara boğularak, terör kavramının bağlamsal bütünlüğünü sağlayacak çerçevelerden kaçınıldığı saptanmıştır.Anahtar Terimler: Çerçeveleme, medya, haber, toplumsal inşa, terörizm.
Özet (Çeviri)
The relationship between terror and media is the leading controversial issue in terms of ethic values. Terrorist actions are arranged for manipulating the effects of mass communications over the crowds and official decision making mechanisms. On the other hand media is primitively responsible for collecting the news, reflecting the facts in order to enlighten the public.In this study, a comparision among certain newspapers with different ideological inclinations about their coverage style of the news on global terrorism within the context of framing theory is presented. This research intends to find out how the framing of the news constituted by the words and narration forms constructs the reality of terror.As a conclusion of analysis part of the study, it is determined that ideological orientations of the newspapers and the location in which the event has appeared bring about differentiation in the framing style of the news. It is also detected that newspapers are extremely engaged in technical details and generally abstain from using the news frames which is to ensure the contextual integrity of the concept of terrorism.