Masallara feminist bir bakış ve cinsiyet meseleleri
A feminist look to fairy tales and gender issues
- Tez No: 228184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN YAMANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Masallar, Feminizm, Cinsiyet, Ataerki, Fairy Tales, Feminism, Gender, Patriarchy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Masallara Feminist Bir Bakış ve Cinsiyet Meseleleri, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. Güzin Yamaner, 148 s.Masallar, çocukların ve geleceğin yetişkinlerinin toplumsallaşmasında en önemli yapı taşlarından biridir. Masallardaki felsefeler, toplumların kültürel kodlarını yansıtırlar. Bu kültürel kodlar, masallarda sembollerle okura iletilir. Bu semboller, toplumsal cinsiyet rollerini barındırırlar. Bu rollerin edinilmesi çocuklardan beklenilenler arasındadır. Masallar okuru toplumsallaştırmak, geleneksel olanın ne olduğunu diğer kuşaklara aktarmak için yazılan metinlerdir. ?Toplumsal cinsiyet? kavramı, geleneksel roller üzerinde temellenmiştir. Tarih boyunca kadınlar geleneksel roller nedeniyle ikincil konuma itilmiştir. Masallar, toplumsal cinsiyet kimliklerini kodlayarak, okurlarını evcilleştirerek kültürün kurallarına uyumlu hale getirme çabasını içerirler. Feministler, masalların cinsiyete dayalı kişilik geliştirdikleri, bu durumun kadınların toplum içinde bağımlı, ikincil, eve kapatılmış, baskı altında hisseden insanlara dönüşmesine sebep olduğu konularında eleştirilerde bulunmuşlardır. Masallar toplumsal bir sözleşme gibidir. Bu sözleşmenin maddeleri ataerki tarafından konulmuştur. Bu bağlamda tezde bilimsel yöntemlerle üç geleneksel masal, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler ve Külkedisi seçilerek toplumsal cinsiyet ve feminist bakış bağlamında incelenmiştir.Feminist bir okuma sonucunda erkeğin ve kadının masallardaki iktidar araçları, gerçek yaşamdaki iktidar araçları arasında benzerlik olduğu görülmektedir. Bu araçları eleştirmek toplum içinde eşit haklara sahip olma ve kadın dayanışması konusunda okurları bilinçlendirecektir. Geleneğin masallar yoluyla yeniden üretildiği düşüncesi, öğrenilebilenin değiştirilebileceği gerçeği desteklenmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
A Feminist Look to Fairy Tales and Gender Issues, Master?s Thesis, Advisor: Assoc. Prof. Güzin Yamaner, 148 p.Folk Tales are one of the most important building structures in the socialization of the children and the adults of the future. The philosophies in folk tales reflect the cultural codes of the society transmitted to readers with symbols including the gender roles. Children are expected to adopt them. Folk tales are texts aiming to socialize the reader and to transfer what is traditional to other generations. The concept of gender is based on traditional roles. Throughout the history, women are subordinated due to them. Folk tales are in an effort to bring its readers into consonance with the rules of the culture by domesticing them and coding the gender identities. Feminists made criticisims about the folk tales causing gendered personality. Due to this situation, women turn into dependent, subordinated people feeling the oppression. Folk tales are like a social pact. These clauses are put into contract by the patriarchy. In this context, three folk tales, Little Red Riding Hood, Snow White and Seven Dwarves and Cinderella chosen have been analysed with scientific methods on the basis of gender and feminist look.As a result of feminist reading, it is seen there is resemblance between the power vehicles of man and woman in the folk tales and power vehicles of man and woman in real life. Criticizing these vehicles make readers conscious about acquirement of the equal rights in the society and about woman solidarity. The thought that traditions are re-produced in folk tales and the fact that what is taught can be changed will have been supported.