Orta öğretim öğrencilerinin mükemmeliyetçilik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
A study of the level of perfectionism in secondary education students in terms of different variables
  1. Tez No: 228354
  2. Yazar: FATİH CAMADAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, ÇBMÖ (Çok boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği), Perfectionism, FMPS (Frost Multidimentional Perfectionism Scale)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta öğretim öğrencilerinin mükemmeliyetçilik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Bu amaçla, araştırma 2007-2008 Öğretim Yılında Ankara ili merkezinde dört farklı okulda orta öğretime devam 439 kız ile 152 erkek olmak üzere toplam 591 öğrenci ve 209 anne ile 199 baba olmak üzere toplam 408 veli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Özbay ve Mısırlı Taşdemir (2003) tarafından Türkçeye uyarlanan Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda,Mükemmeliyetçilik ölçeğinin ?Davranışlardan Şüphe?, ?Ailesel Beklentiler?, ?Ailesel Eleştiri?, ?Hatalara Aşırı İlgi? alt ölçeklerinden öğrencilerle anne ve babaları arasında olumlu yönde ilişki vardır. ?Kişisel Standartlar? alt ölçeğinde sadece anneler ile öğrenciler arasında olumlu yönde bir ilişki olmakla birlikte, ?Düzen? alt ölçeğinde ise öğrenciler ile anne ve babaları arasında anlamlı bir ilişki yoktur.Öğrencilerin, akademik başarı düzeylerine göre mükemmeliyetçilik ölçeğinin tüm alt ölçeklerinde, psikolojik yardım alıp almamalarına göre ise sadece ?Düzen? alt ölçeğinde anlamlı bir farklılık vardır. Bununla birlikte, cinsiyetlerine göre sadece ?Davranışlardan Şüphe? alt ölçeğinde; sosyo-ekonomik düzeylerine göre ise ?Düzen? ve ?Kişisel Standartlar? alt ölçeklerinde anlamlı farklılık vardır. Anne ve babalarının eğitim düzeyine ve okudukları okul türüne göre ?Kişisel Standartlar? alt ölçeği dışında diğer tüm alt ölçeklerde anlamlı farklılık vardır. Devam ettikleri alana göre sadece ?Ailesel Eleştiri? ve ?Hatalara Aşırı İlgi? alt ölçeklerinde annelerinin çalışıp-çalışmamasına göre ise sadece ?Düzen? alt ölçeğinde anlamlı farklılık vardır. Ayrıca öğrencilerin sınıf düzeylerine göre ise alt ölçeklerin hiçbirinde anlamlı farklılık yoktur.Araştırmada ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak, araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the level of perfectionism in secondary school students in terms of different variables. In this scope, this study was performed with 408 parents, 439 female and 152 male, in total 591, students attending to secondary school in four schools in center of Ankara in 2007-2008 instruction year. In this study, Multidimensional Perfectionism Scale, adapted to Turkish by Özbay and Mısırlı Taşdemir, and Personal Information Form, prepared by the researcher, were used. In data analyzing, Pearson Moments Product Correlation, t-test and ANOVA test were utilized.According to the results of the study;?Doubts About Actions?, ?Parental Expectations?, ?Parental Criticism? and ?Concern Over Mistakes? sub-scales scores of parents and students were positively related; in ?Personal Standards? sub-scale scores of students were positively related with only mothers? scores. In ?Organization? sub-scales scores; there were no relations between the students and parents.In all sub-scales of perfectionism scale, scores of students differentiated according to the academic achievement level. Moreover, scores received in ?Organization? sub-scale differentiated according to whether or not psychological help was taken. Although Scores received in only ?Doubts About Actions? differentiated according to the gender, Scores received in ?Organization? and ?Personal Standards? differentiated according to the socio-economic level. Apart from ?Personal Standards?, Scores received in all sub-scales of perfectionism differentiated according to the educational level of parents and the types of schools. Scores received in only ?Parental Criticism? and ?Concern Over Mistakes? differentiated according to the continuing field. Furthermore, Scores received in only ?Organization? differentiated according to whether or not mother was working. However, any type of perfectionism sub-scale scores differentiated according to the class levels.Suggestions made by the researcher depending on the results of study were mentioned.