İlköğretim fen bilgisi öğretmen adaylarının biyoloji alan bilgisi yeterliliği
Primary education science teacher trainees? the adequacy of knowledge in the subject area of biology
  1. Tez No: 228388
  2. Yazar: SÜLEYMAN AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, alan bilgisi yeterliliği, Fen Bilgisi öğretmeni, öğretmen yeterliliği, Biyoloji alan bilgisi, Science Education, subject area knowledge proficiency, Science teacher, teacher competencies, Biology subject area knowledge
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada Türkiye'deki Fen Bilgisi öğretmen adaylarının Biyoloji alan bilgilerinin durumu ve bunun çeşitli bağımsız değişkenlere göre değişip değişmediği incelenmiştir.Araştırmaya, Türkiye'deki 10 farklı eğitim fakültesinin ilgili bölümlerinden, 407 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmanın veri kaynağı olarak, 59 maddelik çoktan seçmeli Biyoloji alan bilgisi testi ve kişisel bilgi anketi kullanılmıştır.Araştırmada, öğretmen adaylarının kişisel bilgilerinin analizi için, tanımlayıcı istatistikler ve çapraz tablo kullanılmıştır. Öğrencilerin, çeşitli bağımsız değişkenlerinin tek bir bağımlı değişkene (Biyoloji alan bilgisi testi başarıları) göre varyans analizlerini ölçmek için Tek Faktörlü Varyans Analizi (One-Way Anova) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının akademik not ortalamaları ile Biyoloji alan bilgisi testi puanları arasındaki ilişkiye bakmak için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan ilköğretim Fen Bilgisi öğretmen adaylarının Biyoloji alan bilgisi testi puanları ortalaması %57,9 bulunmuştur.Araştırma kapsamındaki fakülteler arasında, Biyoloji alan bilgisi testinden alınan puanlara göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.Cinsiyetler arasında Biyoloji alan bilgisi testi puanlarına göre kız öğrenciler lehinde anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır.Bölümü tercih sıralarına göre öğretmen adaylarının, Biyoloji alan bilgisi testinden almış oldukları puanlar arasında anlamlı bir farklılık vardır. Bu fark, tercih sırasını 1 ile 5 arasında yapmış olanlar lehinedir.Bölümden memnuniyetlerine göre öğretmen adaylarının, Biyoloji alan bilgisi testi puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Bu fark, bölümlerinden memnun olanlar lehinedir.Öğretmen adaylarının akademik not ortalamaları ile Biyoloji alan bilgisi testi puanları arasında pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür.Öğretmen adaylarının Biyoloji alan bilgisi testi puanları, çalışmayı istedikleri kurumlara göre farklılık göstermektedir.Alanla ilgili son bir yılda okudukları kitap veya süreli yayın olup olmamasına göre öğretmen adaylarının, Biyoloji alan bilgisi testi puanları anlamlı bir farklılık göstermektedir. Bu farkın böyle bir yayın okuyanların lehine olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the state of the knowledge in the subject area of biology of the science teacher trainees and whether this changed according to independent differences.407 primary education science teacher trainees from the related departments in 10 different education faculties in Turkey participated to the study. As the data source of the study a multiple choice biology subject area knowledge test which had 59 items and a personal information inquiry was used.In the study, for the analysis of the personal information of the teacher trainees in the study a cross tab in descriptive statistics was used. To measure the variance analysis according to the independent differences for only one dependent difference (achievement of biology subject area knowledge test) one way ANOVA was used. To look for the relation between the academic medium of the teacher trainees who attended the study and the biology subject area knowledge test points the Pearson correlation analysis was used.The medium of the biology subject area knowledge points of the primary education science teacher trainees who attended the study has been identified as %57,9.There is a significant difference in the biology subject area knowledge test points between the faculties which attended the study.In the test points of the biology subject area knowledge test there is a significant difference in the gender and it is in the favor of the female students.There is a significant difference in the gained points from the biology subject area knowledge test according to the choice order of the department. This difference is in the favor of the ones choosing the department between 1 to 5.There is a significant difference in the gained points from the biology subject area knowledge test according to the satisfaction of the department. This difference is in the favor of the satisfied students.There is a positive relation between the academic average points and the biology subject area knowledge test.There is a difference in the teacher trainees? biology subject area knowledge test points according to the institution they wanted to work.There is a significant difference in the gained points from the biology subject area knowledge test according to the students reading books or periodicals in the field in the last year or not. This difference is in the favor of the students reading this kind of a publication.