The relationship among attachment style, affect regulation, psychological distress and mental construction of the relational world
Bağlanma biçimi, duygu regülasyonu, psikolojik rahatsızlık ve ilişkisel dünyanın zihinsel yapılanması arasındaki ilişki
- Tez No: 228519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TULİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Regülasyonu, Bağlanma Biçimi, Psikolojik Rahatsızlık, Repertory Grid Testi, emotion regulation, attachment style, psychological distress, repertory grid test
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışmada, bireyin kişilerarası dünyası, bu dünyanın bilişsel ve duygulanım düzeyindeki yansımalarıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda iki ayrı çalışma yapılmıştır. İlk çalışmada: Duygu Regülasyon Zorluğu Ölçeği (DERS)'nin Türkçe standardizasyonu gerçekleştirilmiş ve bu Türkçe versiyonla Duygu Regülasyonu becerisi ile, Güvenli Bağlanma, Kayıtsız Bağlanma, Kaygılı Bağlanma, Korkulu Bağlanma ve Karşık Güvensiz Bağlanma arasındaki ilişki çalışılmıştır. Ayrıca, Bağlanma Biçimi ve Psikolojik Sorun arasındaki ilişkide Duygu Regülasyonun Aracı (Mediator) rolü araştırılmıştır. Çalışma 1'in sonuçlarına göre, DERS'in Türkçe versiyonu, testin bütününün alfa değeri, test-tekrar test korelayonu ve iki yarım güvenirliği açısından dikkate değer bir güvenirlik göstermiştir. DERS, yapı geçerliğine işaret eden yaklaşık orijinalinin aynı faktör yapısıyla, eş zaman geçerliğe işaret eden ölçeğin geneli ve alt ölçeklerin pskilojik belirtilerle anlamlı ilişki göstermesiyle ve ölçüt geçerliğe işaret eden yüksek ve düşük psikolojik belirtiye sahip grupların duygu regülasyonunu anlamlı biçimde ayırd etmesiyle dikkate değer geçerliğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Güvenli Bağlanmaya sahip olduğunu belirten grubun, diğer 3 güvensiz bağlanma grubundan (kayıtsız haricindeki Takıntılı, Korkulu, Karma grupları) anlamlı biçimde duygularını daha iyi regüle edebildiği ve güvenlilerin toplam bir grup olarak güvensizlerden her bir duygu regülasyon stratejisinde anlamlı olarak farklılaştığı gözlenmiştir. Ek olarak, Psikolojik Sorun ve Güvenli, Takıntılı, Korkulu Bağlanma arasındaki ilişkiye Duygu Regülasyonun aracılık ettiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar da DERS'in Türkçe versionunun geçerliğine ek olarak destek vermektedir. Çalışma 2'de ise: Klinik ve Kontrol Grup arasındaki Duygu Regülasyon Becerisi ve Psikolojik Sorun düzeyi farklılıkları, ayrıca `kendilik' ve `öteki'nin zihinsel temsilleri olarak Kişisel Yapı Sistemlerindeki farklılıklar incelenmiştir. Benzer biçimde, Bağlanma Biçimi ve Psikolojik Sorun arasındaki ilişkide Duygu Regülasyonunun Aracı rolü hem Kontrol Grubunda, hem de Klinik Grupta araştırılmıştır. Çalışma 2'nin sonuçları, Kinik Grubun, farkındalık becerisi dışında Kontrol Grubuna kıyasla duygu regülasyon becerilerinde anlamlı biçimde zorluk ve daha fazla Psikolojik Sorun yaşadığını göstermiştir. Güvenli bağlanmanın gücü, Klinik Gruptaki Güvenli Bağlananların bile güvensiz bağlananlara kıyasla daha iyi Duygu Regülasyonu ve daha az Psikolojik Sorun göstermesiyle tespit edilmiştir. Gerek Kontrol ve gerekse Klinik Grupta, Etkili Duygu Regülasyonu, Güvenli Bağlanmanın düşük Psikolojik Sorunla eşleşmesine aracılık ederken, Duygu Regülasyonu Sorunu Güvensiz Bağlanmanın yüksek düzeyde Psikolojik Sorunla Eşleşmesine aracılık etmiştir. Ayrıca, Güvenli Bağlananların Güvensiz Bağlananlara kıyasla, `olumluluk' ve `olomsuzluk'ları, gerek `kendilik' gerekse `öteki' içinde bütünleyebildiği, daha bütünleyici bir bilişsel sistemin yanısıra, daha fazla bilişsel çok yönlülüğe sahip olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, ölçüm araçlarının Klinik Psikoloji araştırmalarında kullanılabilecek yeterlilikte olması, önleyici ve müdahaleye dayalı Klinik Stratejilerdeki doğurguları açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study interpersonal world of the individual was tried to be conceived with its cognitive and affective domain. Two Studies were carried out. In the first study, adaptation of the Difficulty of Emotion Regulation Scale (DERS) developed by Gratz & Roemer (2004), into Turkish was carried out. Additionally, the relation of secure (Ss), dismissing (Ds), preoccupied (Ps), fearful (Fs) and mixed insecure attachment styles with emotion regulation, and the mediator role of the emotion regulation in the association between each attachment style and psychological distress were analyzed, the results of which were also expected to serve for the strength of the validity of Turkish version . As a result of Study I, Turkish version of DERS was established with considerable reliability regarding alpha coefficient, test-retest and split-half reliabilities. Aapproximately similar factor structure with the original version indicating Construct Validity , as an indication of Concurrent Validity DERS and its subscales displayed significant relation with psychological symptoms, and DERS differentiated high and low distress level regarding Criterion Validity. Additionally, Ss were displayed significantly better emotion regulation in general compared to three insecure categories (i.e., except Ds but including Ps, Fs, Mixed insecures), and Ss significantly differed from total insecures in terms of every strategy of emotion regulation as well . Furthermore, psychological distress and Ss, Ps, Fs, (but not Ds) relationship were mediated by emotion regulation. These results were providing additional support for the validity of the Turkish version of DERS. In the second study, possible Clinical and Control Group differences were investigated through comparing the secure, insecure attachment styles of the participants in relation to emotion regulation, psychological distress and their personal construct system regarding the internal representation of self and significant others. Again, mediation of emotion regulation in the association between attachment style and psychological distress were examined both in Clinical and Control Group. Results revealed that Clinical Group had more difficulty to regulate their emotions, except awareness skill and had more psychological distress compared to Control Group. The strength of Ss was displayed with better emotion regulation and less psychological distress even in Clinical Group compared to insecure attachment styles. Effective emotion regulation, as a mediator was associated to low level of psychological distress for Ss, while problem in emotion regulation as a mediator was associated to high level of psychological distress for insecure attachment style both in Clinical and Control Group. Additionally, Ss seemed to integrate the `positives? and `negatives? into `self? and `others? rather than splitting and have better cognitive complexity or multi-dimensional view besides more integrated system compared to insecure attachment styles. Results were discussed considering the promising efficiency of instruments that can be used in Clinical Psychology research and considering the implications regarding the prevention and intervention in Clinical practice.