The relationship of after school care arrangement, maternal work status, and after school activity type with loneliness and social dissatisfaction of elementary school students.
İlkokul öğrencilerinin yalnızlık ve sosyal doyumsuzluk düzeylerinin okul sonrası bakımları, okul sonrası yapılan etkinlik çeşidi ve anne iş durumu ile ilişkisi
- Tez No: 228520
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Okul Sonrası Çocuk Bakımı, Loneliness and Social Dissatisfaction, After School Care Arrangement
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezin amacı ilkokul üç, dört ve beşinci sınıf öğrencilerinin yalnızlık ve sosyal doyumsuzluk düzeylerinin okul sonrası bakım çeşidi okul sonrası yapılan etkinlik çeşidi, anne iş durumu açısından incelenmesidir.Çalışmanın örneklemi Ankara ilindeki üç devlet ilköğretim okulundan seçilmiş 732 (üç, dört ve beşinci sınıf) ilkokul öğrencisinden oluşmaktadır. Bu çalışmada veriler Sosyal Doyum Ölçeği (Asher & Wheeler, 1985) ve bilgi toplama formu kullanılarak toplanmıştır. Bilgi toplama formu yaş, cinsiyet, kardeş durumu, anne iş durumu, okul sonrası bakım çeşidi, okul sonrası zamanlarını geçirdikleri yer, okul sonrası yapılan etkinlik çeşitleri ile ilgili bilgileri almaya yönelik sorulardan oluşmuştur.Varyans analizi sonucunda, okul sonrası bakım çeşidine (bakıcı, akraba, kendi kendine, etüt merkezi) göre öğrencilerin yalnızlık ve sosyal doyum düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Bunun yanı sıra, anne iş durumuna göre öğrencilerin yalnızlık ve sosyal doyum düzeyinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bir diğer bulgu ise okul sonrasında yapılan etkinlik çeşitlerinin (etken, edilgen, yetişkin gözetiminde) öğrencilerin yalnızlık ve sosyal doyum düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığıdır. Yapılan analizlerden bağımsız olarak örneklemin cinsiyet ve yaş bakımından sosyal doyum düzeyleri göz önünde bulundurulmuştur. Gruplar arasında herhangi bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the level of loneliness and social dissatisfaction among third, fourth and fifth grade elementary school students considering three variables: maternal work status, after school care arrangement type, and after school activities.The sample of the study consisted of 732 (third, fourth and fifth grade) elementary school students in three public elementary schools in Ankara. In the present study Loneliness and Social Dissatisfaction Scale (Asher & Wheeler, 1985) and the information form was used. The information form included questions about gender, age, sibling status, after school care arrangement, maternal work status, people/ place they spend their after school time, and activity types done after school.The results of analysis of variance showed that there is no significant difference in loneliness and social dissatisfaction level of students depending on their after school care arrangement types as relative care, non relative care, sibling/self care, and center care. Moreover, no significant difference was found among loneliness and social dissatisfaction level of students who have working mothers and stay-at-home mothers. Additionally, analysis of the activity types students are involved after school, namely, active, passive and adult supervised/preprogrammed activities, revealed no significant difference in terms of loneliness and social dissatisfaction level. Independent from the analysis done, gender or age differences of students were examined considering their loneliness and social dissatisfaction level. However, no differences were found among the groups.