Sosyal yardımlaşmanın modern şekilleri (Bursa Yıldırım Belediyesi örneği)
Welfare works and modern forms (The example of Yıldırım Municipality)
  1. Tez No: 228613
  2. Yazar: ABDULLAH ASLANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FARUK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Yardım, Yoksulluk, Sosyal Devlet, Belediye ve Belediyecilik, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma, Conservatism, Poverty, Civil Social İnstitutions, Social Aid and Solidarity, Islam, Conservative Aid İnstitutions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Yoksulluk, günümüzde üzerinde yapılan araştırmaların yoğunlaştığı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları da önemini gittikçe artırmaktadır. Bu çalışmanın temel olarak üzerinde durduğu konu, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, sosyal devlet, tarihi süreçteki yardımlaşma müesseselerinin bugüne bakan yönüyle nasıl modern şekilde yapıldığını ifade etme bağlamında örnek olması açısından bir ilk olma özelliğinde olan sevgi marketi incelemektir. En genel anlamda yoksulluk, yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma noktasında modern yardımlaşma şekli olan sevgi marketin üstlendiği rolün yaygınlaşması ve çekirdek teşkil etmesi olarak ifade edilebilir.Bu bağlamda bu çalışmanın amaçlarını genel olarak şöyle ifade etmek mümkündür:a)Sosyal yardımlaşma kavramının sosyoloji ve din sosyolojisi bağlamında kavramsal çözümlemesini yaparak, Türkiye'deki modern formları neler olabilirin genel profilini ortaya koymak.b)İslam dininin yoksulluk kavramına yaklaşımını sosyal yardımlaşma ve dayanışma ilke ve esasları çerçevesinde değerlendirerek toplumumuzun yardımlaşma algısına nasıl bir etkide bulunduğunu sosyolojik açıdan ele almak.c)Genelde sivil toplum kuruluşlarının, özelde ise yerel yönetimler olan belediyelerin yardım kuruluşlarının sosyal yardımlaşma ve dayanışma noktasında oynadıkları rolü ortaya koyma adına Bursa Yıldırım Belediyesinin kurmuş olduğu Bursa Yıldırım Belediyesi Derneğinin ?sevgi marketini? incelemek, bu sevgi marketin örnek olup olamayacağını belirlemek.Çalışma yapılırken literatür taramasının yanı sıra biri dernek biri de dernek tüzel kişiliği altında faaliyet gösteren Bursa Yıldırım Belediyesi Derneğinin ?sevgi marketini? örnek inceleme alanı olarak seçilmiştir.Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda İslam dininin ortaya koymuş olduğu yardımlaşma ve dayanışma prensiplerinin, Anayasa'nın gıda bankası oluşturma ile ilgili yasasının işletilmesi halinde yardım faaliyetlerinin yaygınlaşmasıyla toplumsal açıdan daha verimli hale getirilebileceği görülmektedir. Nitekim sosyal yardımlaşma ve dayanışma noktasında örnek olan bu kurumun maya teşkil ederek yaygınlaşması ile küresel ölçekte değer ifade edebilir. Bu yönüyle çalışma sonucu elde edilen bulguların önemli açılımlar sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a term on which many studies concentrate nowadays. In this sense the importance of civil social institutions are getting more and more. The subject of this study is basically to research the ?Love Market? which is the first sample of aid institutions which show how modern social aid institutions , social state and and aid institutions were organised throughout the history by means of the results for today.Generally it can be said the role of ? Love Market ? which is a modern instrument on the point of poverty, fighting poverty and social aid and solidarity grows up and become a rootIn general, it is possible to express the aims of the study as below:a-By showing the general view of conservative aid institutions under the lights of sociology and religious sociology to decide what forms can be in Turkey.b-To consider how our society affects the aid perception from the sociological standpoint by evaluating the attitude to the term ?poverty? of Islam under the principles and fundamentals of aid and solidarity.c-On befalf of revealing the roles that civil social institutions in general and conservative aid institutions in private play on the point of social aid and solidarity to research ?Love Market? founded by Bursa Yıldırım Municipality and to decide if it is a model.As well as scanning the literature, Two aid institutions - one is a club and the other charitable foundation under juristic person- which can be considered as a conservative are examined as a model incident while the study is being done.As a result of the study made under the frame, it is seen that the principles of aid and solidarity suggested by Islam and legislate to make a ?Food Bank? suggested by the Constitution can be more efficient from a social perspective by means of conservative aid institutions. It is expressed that financial worships having social functions own a great value with big organizations on the scope of social aid and solidarity on a spherical scale. From this facet the findings achieved after the study are said to provide crucial openings.