Kemal Tahir'in devlet anlayışı ve karakteristik özellikleri
Kemal Tahir's vision for governement and his personal caracteristics
  1. Tez No: 228883
  2. Yazar: MUHAMMET TAHSİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Kemal Tahir, Marksizm, Osmanlı, Toplum, State, Kemal Tahir, Marxism, Osmanlı, Community
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Türk edebiyatına adını altın harflerle yazdırdığı düşünülen ender roman yazarlarından birisi olan Kemal Tahir; tartışmalara yol açan eserleri ile zenginleştirdiği Türk edebiyatının yanı sıra, devlete dair görüşleri ile Türk düşünce hayatının da önemli şahsiyetleri içerisinde yer alır. Romanlarında, Türk Milletine ait gerçekleri arayarak toplumun farklı kesimlerindeki aydınlardan övgüler alan Kemal Tahir, tarihsel gerçeklerden yola çıkarak bir milletin kültürel yapısının tarifini yapar.Karakteristik yapısı ile mücadeleci ve tartışmacı bir insan olan Kemal Tahir, savunduğu görüşlerini romanlarına gizleyerek okuyucularına çeşitli mesajlar şeklinde sunmayı uygun görmüştür.Yaşadığı dönem itibariyle bir devletin yıkılışını, başka bir devletin kuruluşunu görmenin vermiş olduğu avantaj sayesinde, devletlerin kuruluş şekillerini ve yıkılma nedenlerini ele alarak devlet görüşlerinin temelini oluşturmuştur. Ancak onun asıl problemini, Türk toplum yapısı ile Batı toplumunun yapısı arasındaki kan uyuşmazlığı oluşturmuş; bu kan uyuşmazlığını da tarihsel gerçekler ışığında ele alarak yorumlamıştır.Devlet görüşlerinin genelinde Türk toplum yapısına yönelmesi; onun, devleti toplumsal açıdan düşünmesini sağlamış ve birey için devlet yerine, toplum için devlet felsefesini tercih etmesine neden olmuştur. Benimsediği Marksizm ideolojisini de Türk toplumu açısından ele alan Kemal Tahir, bu ideolojinin Türk toplumuna yararlı olabileceğini düşündüğü kısımlarını ele almış, salt olarak Marksizm'e bağlı kalmayarak, gelecekte Türk toplumu için hangi ideoloji uygun ise onun benimsenmesi gerektiğini belirtmiştir.Hapishane yıllarında gözlemlediği Anadolu halkının kültürel yapısını, şivelerini, yaşayış tarzlarını çok iyi analiz etmiş; tarihsel fonda değerlendirmelerde bulunarak Türk toplumunun kültürel yapısını ve ideolojisini oluşturmaya çalışmıştır. Tam anlamıyla Osmanlı ve Türk toplumu hayranı olan Kemal Tahir için tarih ile toplumun ayrılmaz bir beraberlikleri vardır.
Özet (Çeviri)
Kemal Tahir, whose argumentative works had enriched the Turkish literature, was one of the exceptional Turkish novelists, with his ideas about state polity; he was ranked among the names of the important Turkish minds. In his novels, starting from the historical facts, he describes cultural structure of a nation; thus he had received many praises from the intellectual persons of different sections.Kemal Tahir, who had got an argumentative and fighting character, tells his ideas to his readers as messages hidden in his novels.During his life period, he witnessed an Empıre?s decadence and a new State?s establishment; these events helped him to create his ideas about concepts of State. His main problem had been the incongruity Turkish Community and western communities. He had commented this uncongruity under the ligths of the historical realities.Generally in his State ideas, he heads towards the Turkish Community?s structure; thus his thougths had been formed as follows: He prefers-State fort he community- instead of-State for individuals-he adopts Marxism ideology and tries to comment this ideology for the Turkish Community and takes only the parts which are useful, according to him, to the Turkish Community; also, besides Marxism, in future he advices to adopt whichever ideology is suitable for Turkish Community.When he was put in prison for some years, he observed the cultural structure and accents of anatolian community; by evaluation in historical background, he tried to recreate the cultural structure and ideology of Turkish Community. By all means he was an admırer of ottoman and Turkish Communities; for Kemal Tahir there have always been a tie, a togetherness between history and community.