The effect of motivational factors on the foreign language achievement of students in university education
Motivasyonun üniversite öğrencilerinin yabancı dil başarısına etkisi
  1. Tez No: 228953
  2. Yazar: EYÜP YAŞAR KÜRÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Türleri, Yabancı Dil Başarısı, YabancıDil Olarak İngilizce, Motivation, Types of Motivation, Foreign Language Achievement, EFL
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma motivasyonun üniversite öğrencilerinin yabancı dil başarısına etkisinin neolduğunu tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu çalışma Kara HarpOkulunun üçüncü sınıfına 2006 ?2007 akademik yılı itibariyle devam etmekte olan 108erkek öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma süreci 2006 ?2007 akademik yılı birinciyarıyılını kapsamaktadır. Araştırmaya katılan katılımcılar askeri lise mezunları olup,yaklaşık 7 yıldır İngilizce eğitimi almaktadırlar. Araştırmada veri toplama aracı olarakWen (1997) tarafından uygulanmış olan Motivasyon ölçeğinden yararlanılmıştır.Araştırmacı tarafından bu ölçek çalışmanın amaçlarına uygun biçimde uyarlanarakkullanılmıştır. Ölçek geliştirilirken. Çalışmada kullanılan ölçek iki ana bölümdenoluşmakta, birinci bölümde katılımcılar ile ilgili çeşitli demografik verilerin toplanmasıamaçlanmakta, ikinci bölümde ise motivasyon ile yabancı dil başarısı arasındaki çeşitliilişkileri irdeleyen sorular bulunmaktadır. Toplanan veriler araştırma sonrasında SPSS11.5 istatistik programı yardımıyla çözümlenmiştir. Verilerin analizinde frekans,ortalama, bağımsız t-testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır.Yapılan analizlere dayanılarak, Kara Harp Okulunda öğrencilerin en çok entegrasyontürü motivasyona sahip oldukları, en az ise başarı motivasyonu taşıdıkları görülmüştür.Motivasyon ile yabancı dil başarısı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkibulunamamıştır. Fakat entegrasyon motivasyonu ile başarı motivasyonunun dilbaşarısına istatistiksel olarak etki ettiği görülmüştür. Son olarak, başarılı öğrenciler iledaha düşük başarıya sahip öğrenciler arasında genel motivasyon açısından istatistikselolarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Bununla birlikte bu iki grup öğrencininentegrasyon motivasyonu ile başarı motivasyonlarının yabancı dil başarısına anlamlı biretkide bulunduğu çalışmada elde edilen veriler ışığında ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the effect of motivational factors on the foreign languageachievement of students in university education. The study was applied to 108 3rd grademale cadets in the 2006 ? 2007 academic year. The study was conducted during the firstsemester of the 2006 ?2007 academic year. The participants of the study are militaryhigh school graduates and have been studying English for nearly seven years. As thedata collection instrument, a motivational factors questionnaire adapted from Wen?s(1997) Motivational Scale was adapted and used. The questionnaire consists of twomain parts. In Part I, there are questions aiming to collect some background informationabout the participants. In Part 2, the questions aim to collect data on the relationshipbetween different types of motivation and foreign language achievement. The collecteddata was analyzed by using SPSS 11.5 statistical package. Frequency, mean,independent t-test, ANOVA and Pearson Correlation analysis were used to analyze thedata obtained. Based on the research findings, the Military Academy cadets have theintegrative motivation the most and the achievement motivation the least. There is nostatistically significant relationship between motivation and foreign languageachievement, except integrative motivation and achievement motivation. Finally, thereis no statistically significant difference between low and high proficient students interms of overall motivation. However, these two groups of students showed astatistically significant difference in terms of integrative and achievement motivation.