Kamu kurumlarının e-devlet uygulamalarında vatandaş bilgilerinin güvenliği ve korunması
The security and protection of citizens information in e-government implementations of public institutions
  1. Tez No: 229061
  2. Yazar: GAZİ EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN NADİ LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Güvenliği, E-devlet, Bilgi Teknolojileri, İnternet, Özel Hayatın Gizliliği, Kişisel Verilerin Korunması, Bilgi Edinme Hakkı, Information Security, E-government, Information Technologies, Internet, Personal Privacy Protection for Personal Information, Right of Obtaining Information
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Özel hayatın gizliliği ve kişisel bilgilerin korunması hakkının, önemli kişilik haklarından birisi olarak uluslararası hukuk ve demokratik toplumlar tarafından kabul edilerek gerekli hukuki düzenlemelere gidildiği görülmektedir. Türkiye'de de bu alanda hukuki düzenlemelere yer verilmiş olmakla birlikte bunların yeterli olduğu söylenemez. İnternet ile birlikte e-devlet uygulamaları kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında ve şeffaflaştırılmasında önemli bir adım olarak görülmektedir. E-devlet çalışmaları ile şeffaflaşma sağlanırken, kişisel bilgilerin gizliliği ilkesine aykırı uygulamalar ile şeffaflık ve gizlilik arasında tezatlık oluşturulabilmektedir. Bilgisayar ve İnternet'in kişisel bilgileri toplanmayı, saklamayı ve üzerinde işlem yapmayı kolaylaştırması, kişisel bilgilerin gizliliğinin ihlalini modern toplumun önemli problemlerinden birisi haline getirmiştir.Bu çalışmada, kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen mevcut e-devlet uygulamalarının, kişisel bilgilerin güvenliğini ihlal edip etmediği araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, bilgi teknolojileri, İnternet, e-devlet ve bilgi güvenliği konuları, ikinci bölümünde ise özel hayatın gizliliği, kişisel bilgilerin niteliği, bilgi edinme hakkı konuları ele alınmıştır. Kişisel veriler içeren bazı kamu kurumlarının Web siteleri aracılığıyla e-devlet uygulamaları incelenmiş; bu konulara ilişkin hazırlanan rapor ve çalışmalar değerlendirilmiş; bazı uzmanlarla görüşülmüş, kamuoyuna yansıyan haberler taranarak özetlenmiş ve bunlar üçüncü bölümde kişisel bilgilerin güvenliği çerçevesinde analiz edilerek önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.Çalışma sonucunda, ülkemizde kamu kurumlarının mevcut e-devlet uygulamalarının önemli bir kısmında kişisel bilgilerin güvenliğinin ve gizliliğinin göz ardı edildiği, çok az bir kısmında ise e-imza gibi güvenli İnternet uygulamalarının kullanıldığı, e-devlet uygulamalarının kamu kurumlarınca eşgüdümsüz ve standart dışı olarak gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu alandaki hukuki düzenlemelerin şu ana kadar tamamlanmadığı da görülmüştür. Devlet hizmetlerinin tek bir nokta üzerinden güvenli olarak yapılmasını sağlamaya yönelik e-devlet ana kapısı projesinin çalışmalarıise devam etmekte olup henüz uygulamasına başlanılmamıştır. Güvenli e-devlet uygulamaları için donanım güvenliğinin yanı sıra, standartlara uygunluk, eşgüdümü sağlayacak ve işlemlerin güvenli şifreler ile yapılmasını destekleyecek e-devlet ana kapısı kurulması, işlemlerin e-imza ile gerçekleştirilmesi, hukuki eksikliklerin tamamlanması, sayısal uçurumun azaltılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has been seen that, necessary legal arrangements have been made by the acceptance of confidentiality of private life and the right of protection of personal information by democratic countries and international law as one of the important rights of individuals. Although there are some arrangements in this field in Turkey, it is not sufficient. With the Internet, the implementation of e-government is seen as an important step for the restructuring and transparency of public administration. While transparency is provided by e-government activities, a conflict may arise between transparency and confidentiality with the implementations against the principle of privacy of personal information. The computers and the Internet, making the gathering, saving and processing of personal information easy, have made the violation of confidentiality of personal information one of the most important problems of modern society.In this study, current e-government implementations done by public institutions have been analyzed to understand whether they have violated the security of personal information or not. In the first section of this study, the topics of information technologies, the Internet, e-government and information security; and in the second section, the topics of confidentiality of private life, quality of personal information, right of obtaining information have been examined. E-government implementations have been examined; some public institutions? Web sites that contain personal data, reports and studies on these topics have been assessed; some specialists have been interviewed; the newspaper articles that reflected the public opinion have been summarized and in section three, suggestions have been made by making an analysis within the framework of personal information security.As a result of the study, it has been come to the conclusion that confidentiality and security of personal information have been disregarded in significant parts of current e-government implementations of public institutions in our country. In a very limited number of institutions, secure Internet implementations such as e-signature have been used. E-government implementations have been performed by public institutionswithout coordination and in a nonstandard way. In this field, it is seen that legal arrangements have not been completed so far. The efforts of establishing a central government portal, targeting public services to be given from a single point in a secure way are continuing, but implementation has not been initiated yet. For secure e-government implementations, it is understood that in addition to the security of hardware, compatibility with the standards, construction of an e-government main portal that will provide coordination and support the transactions by secure codes, use of e-signature for transactions, solution of legal deficiencies and reduction of digital divide are necessary.