Pikolo flütün tarihsel gelişimi ile kullanım teknikleri ve orkestrada önemli soloları
Historical development of the piccolo flute and usage techniques and important solos in orchestra
- Tez No: 723115
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Pikolo flüt, Solo, Oktav, Ton, Entonasyon, Piccolo flute, Solo, Octave, Tone, Intonation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma flüt ailesinin ve orkestranın en küçük enstrümanı olan pikolo flütü tanıtmak amaçlı yapılmıştır. Pikolo flüt hakkında flüt kadar fazla kaynak bulunmamaktadır. Aynı zamanda pikolo flüt için ayrı bir eğitim bulunmamaktadır. İlk bölümde, flütün küçüğü olan pikolo flütün anlaşılmasını kolaylaştırmak için öncelikli olarak büyük benzerlikleri olan flüt hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, pikolo flütün tarihsel gelişimi hakkında bilgilere değinilmiştir. Bu çalışma ile birlikte pikoloda doğru bir entonasyon ve teknik ile güzel ses çıkarabilmenin önemi vurgulanmıştır. Güzel ses çıkarabilmek için nasıl çalışılması gerektiği, teknik açıdan önem verilmesi gereken konular incelenmiştir. Son bölümde ise orkestra eserlerinde bulunan ve orkestra sınavlarında yer alan önemli pikolo sololarından birkaç tane örneğe yer verilmiştir. Pikolonun orkestradaki öneminden bahsedilmiştir ve orkestra içinde karşılaşılan bazı durumlar incelenmiştir. Çalışmanın içinde örnek ton ve teknik egzersizleri gösterilmiştir ve nelere dikkat edilerek çalışılması gerektiği detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to introduce the piccolo; the smallest member of the flute family and orchestra. There aren't as many sources about the piccolo flute as there are about the flute. In addition, there is no separate training for piccolo flute. In the first section, information about the flute is provided to aid understanding of the smallest flute, the piccolo. The history of the piccolo flute is discussed in the second chapter. The significance of producing a good sound on the piccolo is emphasized in this study. How to work in order to make good sound, as well as issues of technical importance, were investigated. Piccolo solos in orchestral works are included in the final section. Its significance in the orchestra has been discussed, and situations that may arise in the orchestra have been examined. In the study, sample tone and technical exercises were shown, and what should be studied by paying attention to it was thoroughly examined.