Yetişkin kadın ve erkeklerde vücut ağırlığının tahmini üzerine adli antropolojik bir araştırma
Estimation of body weight of adult females and males: A forensic anthropological study
  1. Tez No: 229107
  2. Yazar: DERYA ATAMTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Body weight, weight prediction, anthropometry, forensic anthropology, forensic identification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Vücut boyutu ve şekli hakkında önemli bilgiler edinilmesine olanak tanıyan vücutağırlığı, kimlik tespitinde son derece yararlı olabilmektedir. Ancak adli olaylarda vekazalarda kullanılmak üzere vücut ağırlığının tahminine yönelik çalışmalar oldukçasınırlıdır. Literatürdeki mevcut çalışmalarda genellikle gençler ya da yaşlılar gibispesifik örneklemler üzerinde, sınırlı sayıda ölçüye dayanarak gerçekleştirilmiştir. Buçalışmada adli uygulamalar başta olmak üzere, sağlık ve insan biyolojisi alanındakullanılmak üzere erişkin bireylerde vücut ağırlığını tahmin etmek için regresyoneşitliklerinin oluşturulması hedeflenmiştir.Araştırma toplam 571 birey (275 erkek, 296 kadın) üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmaya katılan ve yaşları 18 - 87 arasında değişen bireylerin yaş ortalamasıerkeklerde 46,65 ve kadınlarda 45,05'tir. Türkiye'nin her bölgesinden birey örneklemdeyer almaktadır. Ayrıca çalışmada ele alınan bireyler toplumuzun sosyoekonomiközelliklerini yansıtmaktadır. Araştırmada vücut ağırlığının yanı sıra vücudun çeşitlikısımlarından uzunluk, genişlik ve çevre ölçüleri şeklinde gruplandırılan 15 farklıantropometrik ölçü alınmıştır. Alınan bu ölçülerin güvenilirliği (intraobserver hata)kabul edilebilir sınırlardadır.Araştırmanın bulguları vücuttan alınan uzunluk, genişlik ve çevre ölçülerinin vücutağırlığını tahmin etme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir; ancak vücutağırlığının tahmininde en güvenilir olanı çevre ölçüleridir. Daha sonra genişlik ölçüleri,en son sırada ise uzunluk ölçüleri gelmektedir.Vücut ağırlığının tahmininde en belirleyici kriterler göğüs çevresi, kalça ve dizgenişliğidir. Bu değişkenleri boy uzunluğu ve üst kol çevresi izlemektedir. Ayrıca vücutağırlığının belirlenmesi için çok sayıda değişkenin değil, vücut ağırlığını en iyi yansıtanaz sayıdaki değişkenin kullanılmasının yaralı olacağı sonucu ortaya çıkmıştır.Vücut ağırlığının tahmin edilmesinde alt ekstremite ölçüleri birinci sırada, gövdeölçüleri ikinci sırada, üst ekstremite ölçüleri üçüncü sırada başarılıdır. Bulgularımız,cinsiyetin vücut ağırlığının tahmininde belirleyici bir değişken olduğunu göstermiştir.Ancak yaş faktörünü vücut ağırlığı tahmin formüllerine katarak ilk kez irdeleyençalışmamızda, yaşın cinsiyetten daha önemli bir değişken olduğu anlaşılmıştır.Anahtar SözcüklerVücut ağırlığı, ağırlık tahmini, antropometrik ölçüler, adli antropoloji, kimlik tespiti.
Özet (Çeviri)
Body weight may not only is an important indicator of human body profile but may alsoassist in creating a more complete personal identification in forensic (anthropological)cases. However, the number of forensic studies about body weight prediction in amedico-legal context is very rare. Available literature on this subject conducted ongenerally the samples derived from specific age groups such as only young adults oronly geriatric groups on one hand, and based on a few number of anthropometricmeasurements on the other. In this study, it is aimed to generate regression equations forestimating body weight for whole ranges of adult age groups for forensic cases.Furthermore, these equations may also use in hospitals for predict the body weight ofpatients who are bedridden or unconscious.This study was conducted on 571 adult volunteers (296 females, 275 males) agedbetween 18 and 87 years. The mean age of females and males were 45.05 and 46.65years, respectively. The subjects were from seven geographical regions and a variety ofsocioeconomic backgrounds, but were living in Ankara at the time of the study. Fifteenanthropometric measurements were recorded for each subject. The measurements werecategorized and analyzed at three different groups, as vertical, transversal, andcircumferential ones. In addition, intra-observer measurement error for each variablewere calculated and argued that the technical error was acceptable.The findings of the present study suggest that all of the measurement categories, namelyvertical, transversal, and circumferential ones have potential to predict body weight.However, the most reliable measurement category is the circumferential one. Then itcomes transversal and vertical ones, respectively.The most valuable measurements for predicting body weight are chest circumference,bi-iliac diameter and knee breadth, respectively. Stature and mid-upper armcircumference follows them. Our analyses showed that a few (two or three) variableswhich are more reflective of body weight could be used to estimate body weight ratherthan to use complex equations.As body parts, it is concluded that the measurements of lower extremity are the mostachievable variables in predicting body weight. Trunk measurements and upper limbdimensions are followed them. Our results showed that sex and are importantindependent variables for estimating body weight. When compared sex and age, it isconcluded that age is more effective factor than sex.