Gecekondu kadınının yoksulluğu: Ankara-Altındağ örneği
Poverty of women from squatter settlements: A sample from Ankara-Altındağ
- Tez No: 229122
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN GÜNGÖR ERGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Yoksulluğun Kadınlaşması, Kentsel Yoksulluk, Yoksulluk Yaklaşımları, Gecekondu, Gecekondulaşma, Sermaye, Habitus, Poverty, Female Poverty, Feminization Of Poverty, Urban Poverty, PovertyApproachs, Squatter, Enlargement Of Squatter Settlements, Capital, Habitus
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yoksulluk 21. yüzyılda çözümlenmeyi bekleyen en önemli sosyal sorunlardan biriolarak durmaktadır. Günümüzde dünya üzerindeki sayısız insan kendisinin ya daailesinin karnını doyuracak günlük geliri kazanamamakta; barınma, sağlık ve eğitimkonusundaki temel yaşam standartlarına ulaşamamaktadır. Bu standartlara ulaşamayannüfusun büyük bir bölümünün ise kadınlardan oluştuğu görülmektedir.Bu çalışma nitel yöntemle, gözlem ve görüşme teknikleri kullanılarak yapılmış nitel biraraştırmadır. Saha çalışmasında Ankara'nın yoğun gecekondulaşma görülen Altındağİlçesi'nin Gökçenefe Mahallesi'nde, gecekonduda yaşayan 20 kadın ile yarıyapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde kadınların yaşamlarınınBourdieu'nün sosyolojisindeki ekonomik, sosyal, kültürel ve simgesel sermayekavramlarına karşılık gelen yönleri açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.Araştırmanın sonuçları, kadın yoksulluğunun gelir/tüketim merkezli yoksullukyaklaşımlarının açığa çıkaramayacağı mekanizmalar tarafından ortaya çıkarıldığınıgöstermektedir. Kadınların eğitim, çalışma, evlilik gibi konulardaki deneyimlerinibiçimlendiren toplumsal cinsiyet normları kadının kendini geliştirmesini sınırlamakta,ekonomik özgürlüğünü kazanmasını önlemektedir. Bunlara kadının genelde aile içindekarar alma süreçlerine yetersiz katılımı; özelde ise ailenin sahip olduğu kaynaklarınkullanımına ilişkin yetersiz katılımı ya da katılımsızlığı eklendiğinde kadın yoksulluğukendisini devam ettiren bir sürecin aşılamayan döngüsü haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Poverty is one of the most crucial social problems of the 21. century still waiting for asolution. Currently innumerable amont of people are deprived of enough income toprovide a living for themselves and their families or in another words simply cannotreach the basic necessities of living such as shelter, access to health services andeducation. Majority of the poor population is also represented by women.This study has been designed to be based on a field work where qualitative researchtechniques as observation and interview are employed. Thus, with 20 women from thesquatter settlements in Gökçenefe Neighbourhood in Altındağ District, Ankara, semistructuredinterviews have been held. During the interviews it has been intended toreveal the women?s experiences in poverty processes through the conceptual toolsoffered by the framework of Bourdieu like economic, cultural, social and symboliccapital.The findings of the research have showed that female poverty was arising by themechanisms which income/consumption focused poverty accounts of traditionalapproaches may fail to pinpoint. It has been confirmed that societal gender normswhich mold the experiences of women within the realms of education, paid work andmarriage, were restrictive over their improving themselves and mostly keeping themfrom attaining their economic independence. When added that women had limited ornone participation in the decision making processes within the family in general and inparticular during the decision making processes concerned with the use of the resourcesthat may be mobilized, it became clear that female poverty was a self-sustainingprocess producing a vicious circle most of the times.