İlköğretim de okul aile etkileşimi hangi düzeyde gerçekleşmektedir ( Kars ili örneği)
The relation between school and family in primary education (Kars province exampale)
  1. Tez No: 229148
  2. Yazar: NİLÜFER KIRANŞAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ YANIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Okul sbirligi, Ailesel Katılım, Cooperation of family and school, familiar attande
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu arastırma; 2006?2007 egitim- ögretim yılında ilkögretim ikinci kademe düzeyinde görev yapan okul yöneticileri ve ögretmenlerin olusturdugu genis bir örnekleme egitim kurumlarıyla aileler arasında saglıklı bir etkilesim ve isbirliginin saglanmasına yönelik mevcut durum hakkındaki ögretmenlerin bakıs açılarını tespit etmek amacıyla yapılmıstır. Okulların ailelerden çocukların egitsel deneyimleriyle ilgili olarak taleplerinin belirlenmesi, ailesel katılımın çocukların egitsel basarıları açısından ne tür pratik sonuçlar ortaya koyabilecegi, uygulamalarla ilgili eksikliklerin tespiti ve bu eksikliklerin düzeltilmesi için somut öneriler gelistirmek açısından önemlidir. Arastırmanın örneklemini Kars ili merkezindeki ilkögretim okullarında görev yapan görev yapan 102 ikinci kademe ögretmen olusturmaktadır. Çalısmaya katılan ögretmenlere 30 sorudan olusan 5'li likert türü bir ölçek uygulanmıstır. Elde edilen veriler SPSS10 programında analiz edilmis yüzdelik ve frekans hesaplamaları kullanılarak yorumlanmıstır. Sonuç olarak; okul aile etkilesimi ile ilgili eksiklikler belirlenmis, bu eksiklikler ögretmen görüslerine dayalı olarak ortaya konmus ve okul ile aile arasındaki etkilesimli bir iliski saglanabilmesi için gerekli önerilerde bulunulmustur
Özet (Çeviri)
This research, based on a large sample consisting of teachers and administraters who were working second-echelon of primary schools, is conducted to determine teachers? views on how to establish a healthy interaction and cooperation between educational institutions and families. Determining the demands of schools from parents regarding the students?educational experiences and what kinds of practical result the familiar participation can set forth in terms of students? educational success, are important in determining echelon the deficiencies related to practices and developing concrete suggestions in order to repair these deficiencies. The sample of this research is consisted of 102 second-echelon teachers working in elementary schools located in teh center of Kars. A five-point likert type scala composed of 30 question have been applied to the teachers who participated in the study. The data obtained has been interpreted by using percentage and frequency calculations analyzed in teh SPSS-10 program. In conclusion, defiencies concerning the interaction between schools and families have been determined, these defiencies have been set forth based on teachers? views and necessary suggestion have been made to establish an interactive relationship between the school and the family.