Yabancı turistler üzerinde Türkiye ve Yunanistan'ın algılanan destinasyon imajlarının karşılaştırması
A comparison of foreign tourists? perceptions of the destination images of Turkey and Greece
  1. Tez No: 229423
  2. Yazar: ERHAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ARZU İLSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, destinasyon imajı, destinasyon imajının boyutları, Türkiyeimajı, Yunanistan imajı, Image, destination image, dimensions of destination image, image ofTurkey, image of Greece
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı yabancı turistlerin daha önce ziyaret etmedikleri Türkiye veYunanistan hakkında sahip oldukları destinasyon imajlarını karşılaştırmaktır. Çalışmadadestinasyon imajı duygusal ve bilişsel boyutlarıyla ele alınmıştır. Çalışmanın amacınıgerçekleştirebilmek için Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret etmemiş ama gelecekte ziyaretetmesi muhtemel yabancı turistlerin algıladıkları destinasyon imajlarını belirlemek vekarşılaştırmak üzere bir uygulama yapılmıştır.Veriler internet üzerinden anket yöntemi ile elde edilmiştir. Anket, daha önceTürkiye'yi ziyaret etmemiş 106 ve Yunanistan'ı ziyaret etmemiş 102 yabancı turisteuygulanmıştır. Ankette turistlerin destinasyon boyutları ile ilgili algılamalarının yanısıra algıladıkları imajın bilgi kaynakları ve daha önce ziyaret etmemiş olduklarıdestinasyonu gelecekte ziyaret etme eğilimlerini öğrenme amaçlı sorular yöneltilmiştir.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda her iki ülkenin destinasyon imajı belirlenmiş,benzer ve farklı yönleri ortaya konmuş, imajın bilgi kaynakları belirlenmiş vedestinasyon imajının gelecekte bir destinasyonu ziyaret etme eğilimine etkisiincelenmiştir. Buna göre Yunanistan'ın destinasyon imajının birçok imaj boyutuaçısından Türkiye'nin destinasyon imajından daha olumlu olarak algılandığı tespitedilmiştir. Bilgi kaynakları sıralaması genel olarak benzerken, duygusal imajboyutlarının destinasyonu gelecekte ziyaret etme eğilimini etkilediği her iki ülke için deortak bir sonuç olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to compare the destination images of Turkey and Greeceas perceived by foreign tourists who have never been to these countries. Destinationimage was conceptualized as being comprised of both affective and cognitivedimensions. For the purpose of the study, the destination images of Turkey and Greeceperceived by the potential tourists who have not been to these countries before weredetermined and compared.Data were collected by an internet questionnaire. The questionnaire was applied to 106tourists who have not been to Turkey before and 102 tourists who have not been toGreece before. The questionnaire consists of questions about perceived destinationimages along with the information sources of these images and the tendency to visit thedestination in the future.Results of the analyses suggest that Greece has a more positive image based on most ofthe image dimensions as compared to Turkey. Rankings of the information sources arenearly the same for both countries? images. Furthermore, it was found that affectivedimensions of the image influence the tendency to visit a destination in the future forboth Turkey and Greece.