Kardiyopulmoner bypass uygulanmaksızın direkt miyokard revaskülarizasyonu
Direct myocardial revascularisation without cardiopulmonary bypass
- Tez No: 229541
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: OPCAB, mortalite, komplikasyonlar, OPCAB, mortality, complications
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
OPCAB cerrahisi miyokard revaskülarizasyonunda kardiyopulmoner bypass uygulanmaksızın bir yaklaşımdır. Bu çalışmada OPCAB yöntemiyle opere edilmiş 89 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. 9 (%10,1) kadın, 80 (%89,9) erkek olan hastaların yaşları 42 ile 87 yaş arasında değişmekteydi. 73 hasta sol anterior torakotomi insizyonu yoluyla çalışan kalpte tek damar koroner arter bypass operasyonuna, 16 hasta mediyan sternotomi yoluyla çalışan kalpte, 15'i iki damar, 1'i tek damar koroner arter bypass operasyonuna alınmıştır. Toplam 104 distal anastomoz gerçekleştirilmiştir. 2 (%2,2) hastane mortalitesi saptanmıştır. Hiçbir hastada perioperatif miyokard infarktüsü, apopleksi saptanmamıştır. Erken postoperatif dönemde kontrol anjiyografisine alınan 37 hastada (%41,6) hasta başına ortalama 1,4 anastomoz yapılmıştır ve %100 açıklık tespit edilmiştir. 3 hasta kanama nedeniyle revizyona alınmıştır. 5 hastada 11 kan ürünü kullanılmıştır. 75 (%84,3) hasta 3-5 gün içinde taburcu edilmiştir. Bu çalışmadaki veriler OPCAB cerrahisinin seçilmiş hastalarda sağkalım, komplikasyon oranı ve maliyet açısından etkili ve alternatif bir yöntem olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
OPCAB (?off-pump coronary artery bypass?) is a surgical approach in myocardial revascularisation without the use of cardiopulmonary bypass. İn the present study 89 patients underwent OPCAB were evaluated retrospectively. There were 9 (%10,1) women and 80 (%89,9) men with an age ranging from 42 to 87 years. 73 patients underwent a limited left anterior thoracotomy for single vessel coronary artery grafting on a beating heart. 16 patients underwent a median sternotomy, 15 of them for two vessel coronary artery grafting, one of them for single vessel coronary artery grafting on a beating heart. A total of 104 distal anastomoses were performed. There were 2 (%2,2) inhospital mortalities. There was no perioperative myocardial infarction, apoplexy. 37 (%41,5) patients with a mean of 1,4 anastomoses per patient underwent repeat coronary angiography and 100 % patency was observed. 3 patients were reexplored for hemorrhage. 5 patients required 11 blood products. 75 (%84,3) patients were discharged home 3-5 days postoperatively. Our data show that OPCAB procedures are effective and alternative therapeutic option in respect of survival, complication rates and costs in the treatment of selected patients.