Kardiyopulmoner bypass cerrahisinde near infrared spektroskopi monitorizasyonu ve tedavi protokolünün postoperatif kognitif disfonksiyon üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of near-infrared spectroscopy monitorization and treatment protocol in cardio-pulmonary bypass surgery on postoperative cognitive dysfunction
  1. Tez No: 696976
  2. Yazar: BERRİN KUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN SATILMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Near İnfrared Spektroskopi, Serebral Oksıjenasyon, Kardiyopulmoner Bypass Cerrahisi, Postoperatif Kognitif İşlev Bozukluğu, Near-Infrared Spectroscopy, Cerebral Oxygenation, Cardiopulmonary Bypass Surgery, Postoperative Cognitive Dysfunction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇ: Postoperatif kognitif işlev bozukluğu (POKİB) cerrahi sonrası ortaya çıkan odaklanma, kavrama ve hafızadaki eksiklik olarak tanımlanır. Ameliyat sonrası gelişen bilişsel sorunlar kavramanın bozulmasından, hafızanın bozulmasına hatta deliryuma kadar geniş bir alanı kapsar. Near infrared spektroskopi (NIRS) monitorizasyonu ile ölçülen düşük serebral oksijen saturasyonu ile kognitif işlevsel bozukluk arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Düşük serebral oksijen saturasyonlarında yapılan müdahalelerin bir protokol şeklinde uygulanmasının, POKİB gelişimini önlemede etkili olacağı düşünülerek bu çalışma tasarlanmıştır. Çalışmamızda kardiyopulmoner bypass olan bir grup hastada ameliyat anında ölçülen NIRS değerlerine göre uygulanan tedavi protokolünün postoperatif kognitif disfonksiyon üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu prospektif gözlemsel çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmıştır. Çalışmamıza elektif erişkin açık kalp cerrahisi planlanan 40 yaş üzeri 60 hasta dahil edilmiştir. Operasyondan bir gün önce hastaların sözlü ve yazılı onamları alındıktan sonra Mini Mental Durum Testi (MMDT) uygulanmıştır. Bu ölçüm 0. gün MMDT şeklinde kaydedilmiştir. NIRS monitorizasyonu sırasında sağ ve sol frontal bölgeden alınan değerler RSO2 ve LSO2 olarak kaydedildi. Bazal değerler anestezi indüksiyonu öncesi, hasta oda havası solurken kaydedildi. NIRS değerlerinin takibinde hastalar tek taraflı düşüşler, bilateral düşüş olanlar ve düşüş olmayanlar diye 3 gruba ayrıldı. Bazal değerlerin %20 altı serebral desatürasyon olarak kabul edilip Murkin ve arkadaşlarının önerdiği NIRS tedavi protokolü uygulandı. Ekstübe edilen hastalara 2. gün ve 7. günde yeniden MMDT uygulandı. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 60 hastanın yaş ortalaması 57,51±9.64'dür (min:40-max:85). Hastaların NIRS izleminde NIRS değerlerindeki değişimlere bağlı olarak oluşturulan 3 grup arasında MMDT skorları gruplar arasında ve grup içinde karşılaştırılmıştır. Gruplar arasında MMDT skorlarında 0, 2, ve 7. günlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Grup içindeki karşılaştırmalarda üç grupta da istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Hastaların 2. gün ve 7. gün MMDT skorlarına göre NIRS sağ ve sol bölgesel oksijen saturasyonları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. NIRS izleminde bilateral %20 düşüş olan hasta grubunda 2. gün kognitif fonksiyon bozukluğu gelişme riski 4.7 kat daha fazla olarak bulunmuştur. SONUÇ: NIRS monitorizasyonu ile ölçülen, serebral oksıjen saturasyonu düşüşlerinde uygulanan tedavi protokolü, kardiyopulmoner bypass sonrası erken dönemde postoperatif kognitif işlev bozukluğu gelişimini önlemek açısından etkilidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Postoperative Cognitive Dysfunction (POCD) is defined as the deficits in focusing, cognition, and memory occurring after surgeries. Cognitive problems that develop after surgeries cover a wide area ranging from cognitive impairment to memory impairment and even to delirium. A correlation was found between low cerebral oxygen saturation measured by near infrared spectroscopy (NIRS) monitoring and deterioration in cognitive functions. Implementation of interventions to measured low cerebral oxygen saturations as a protocol may be effective in preventing the development of POCIB. In the present study, the purpose was to investigate the effects of the treatment protocol applied in a group of patients that underwent cardiopulmonary bypass according to Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) values measured at the time of surgery on postoperative cognitive dysfunction. METHOD: This prospective observational study was conducted at University of Health Sciences Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital. A total of 60 patients, who were over 40 years of age, scheduled for elective adult open-heart surgery, were included in our study. The Mini Mental State Test (MMST) was administered after verbal and written consent was obtained from the patients one day before the surgery. This measurement was recorded as MMDT on day 0. The values obtained from the right and left frontal regions during NIRS monitoring were recorded as RSO2 and LSO2. Baseline values were recorded before the induction of the anesthesia while the patient was breathing room air. The patients were divided into 3 groups as unilateral decreases, bilateral decreases, and those without decreases in the follow-up of NIRS values; and 20% below the basal values were accepted as cerebral desaturation, and the NIRS treatment protocol that was recommended by Murkin et al. was applied. MMST was administered again to the extubated patients on day 2 and day 7. RESULTS: The mean age of the 60 patients who were included in the study was 57.51±9.64 (min: 40 - max: 85). The MMST scores were compared between the groups and in the groups and among the 3 groups created depending on the changes in NIRS values in the NIRS follow-up of the patients. No statistically significant differences were detected in the MMST scores between the groups on days 0, 2, and 7. Statistically significant differences were detected in all three groups in the comparisons made in the groups. When the NIRS right and left regional oxygen saturations were compared according to the 2nd and 7th-day MMST scores of the patients, no statistically significant differences were detected. It was also found that the risk of developing cognitive dysfunction on the second day was 4.7 times higher in the patient group with a bilateral 20% decrease in NIRS follow-up. CONCLUSION: We concluded that the treatment protocol applied in cerebral oxygen saturation decreases measured by NIRS monitoring may be effective in preventing the development of postoperative cognitive dysfunction in the early period after cardiopulmonary bypass.