Meme ameliyatı olan hastalarda ayak masajının ameliyat sonrası ağrıya etkisi
The effect of foot massage on postoperative pain in breast surgery patients
- Tez No: 229631
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Breast surgery, foot massage, postoperative pain
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırma, meme ameliyatı olan hastalara uygulanan ayak masajının, ameliyat sonrası ağrı üzerine etkisini belirleyerek, hemşirelerin uyguladıkları farmakolojik olmayan ağrı giderme girişimlerine ve nitelikli bakımı sağlamalarına katkıda bulunmak amacıyla planlandı. Yarı deneysel tasarım tipinin uygulandığı araştırmanın örneklemini, meme ameliyatı uygulanan 70 hasta (35 deney, 35 kontrol) oluşturdu. Hastaların tanıtıcı özelliklerini belirlemek için anket formu, ağrı şiddeti ve niteliğini değerlendirmek için Kısa McGill Ağrı Soru Formu kullanıldı. Ameliyat sonrası ağrı ve yaşam bulguları (arteryal kan basıncı, nabız ve solunum) izlemleri, deney grubundaki hastalarda, masaj öncesi ve masaj sonrası 5., 30., 60., 90. ve 120. dakikalarda, kontrol grubundaki hastalarda ise, ilk ağrı ifade ettiklerinde ve deney grubuna uygulanan masajın bittiği saat göz önünde bulundurularak 5., 30., 60., 90. ve 120. dakikalarda yapıldı. Verilerin analizinde frekans, ortalama, standart sapma, ki-kare, Student t, Pillai's Trace ve Bonferroni testleri kullanıldı. İstatistiksel analizler sonucu, deney grubundaki hastaların istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az ağrı deneyimlediği bulundu (p:0,000). Tüm hastaların en fazla ?sancı verici? nitelikte ağrı deneyimledikleri görüldü. Deney grubundaki hastaların, özellikle masaj sonrası 5. dakikada tüm yaşam bulgularında azalma görülmesine karşın, kontrol grubundaki hastaların 5. dakikada, nabız dışında diğer bulgularının arttığı belirlendi. Elde edilen veriler, meme ameliyatı olan hastalara uygulanan ayak masajının, ameliyat sonrası ağrı kontrolünde etkili olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimeler : Meme ameliyatı, ayak masajı, ameliyat sonrası ağrı
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of foot massage on pain after breast surgery and to provide guidance for nurses in non-pharmacological interventions for pain relief and qualified nursing care. This is an quasi-experimental study and included 70 patients who underwent breast surgery. (35 were assigned into the experimental and 35 into the control group). A questionnaire was used to collect data about descriptive characteristics of the patients and Short Form McGill Pain Questionnaire was used to determine pain severity and quality. In the experimental group, pain and vital signs (arterial blood pressure, heart beat and respiration) were evaluated before foot massage and 5min, 30min, 60min, 90min and 120min after foot massage. In the control group, its were evaluated when the patients complained about pain and 5min, 30min, 60min, 90min and 120min after they complained about pain, taking account of the times when foot massage was completed in the experimental group. Data were analyzed with frequencies, mean, standard deviation, Chi-square, Student?s t, Pillai?s Trace and Bonferroni test. The results of the statistical analyses showed that the patients in the experimental group experienced significantly less pain (p:0,000). All patients mostly suffered from ?aching pain?. Especially the patients in the experimental group had a decrease in all vital signs 5min after foot massage, but the patients in the control group had increases in the vital signs except for heart beat at 5min. Data obtained showed that foot massage in breast surgery patients was effective in postoperative pain management.