Hipertansif hipertiroidili hastalarda karvedilol ve metoprololun hipertiroidi semptomları ve lipid profili üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparation of carvediloland metoprolol?s effect on the syptoms of hyperthyroidism and lipid profile at the patients with hypertension and hyperthyroidism
- Tez No: 229703
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Karvedilol, metoprolol, hipertiroidi, hipertansiyon, lipid profili hipertiroidi semptomları, Carvedilol, metoprolol, hyperthyroid, hypertension, lipid profile, hyperthyroid symptoms
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada hipertansiyon ve hipertiroidi semptomlarında kullanılan beta blokerlerin lipid profiline olumsuz etkilerinin bilinmesi ve hipertiroidi semptomlarına farklı etkilerinin olması nedeniyle sıklıkla kullanılan eski bir beta bloker olan metoprolol ile yeni jenerasyon bir beta bloker olan karvedilolün hipertiroidi semptomları ve lipid profili üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Yöntem: Çalışmaya hipertansif hipertiroidili 30 hasta alındı. Çalışma başlangıcından itibaren 3 ay süre ile karvedilol 12.5mg/gün (n=15) ve metoprolol 50mg/gün tedavileri almak üzere randomize edildiler.Bulgular: Hem karvedilol hem de metoprolol gruplarında tedavi sonrasında hastaların serum lipid profili düzeylerinde (trigliserid, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein) anlamlı bir değişiklik görülmedi. Tedavi sonrası gruplar arasında da lipid profilinde anlamlı farklılık saptanmadı.Karvedilol grubunda tedavi sonrasında tremor, terleme ve sıcak intoleransında anlamlı bir düzelme gözlenirken zayıflama semptomu üzerinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Metoprolol grubunda ise hem tremor, terleme, sıcak intoleransı hem de zayıflama semptomlarında anlamlı bir düzelme görüldü. Tedavi sonrasında klinik bulguların karşılaştırılmasında ise gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı.Sonuç: Sonuç olarak her iki ilacın da hipertansif hipertiroidili hastalarda hipertiroidi semptomları üzerine olumlu etkileri olduğu, lipid profili üzerine ise olumsuz etkileri bulunmadığı ve iki ilaç arasında anlamlı farklılık olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Beta blockers are known to worsen the lipid profile and may have different effects on thyroid symptoms in patients with hyperthyroidism. It is yet to be determined whether the new generation drug, carvedilol is better than the older onesAim: To evaluate if carvedilol is better than metoprolol on the lipid profile and thyroid functions, in a randomised study designMethods: 30 patients suffering from hypertension and hyperthyroidism were randomised to receive daily either carvedilol 12.5mg (n=15) or metoprolol 50mg (n=15) for three monthsResults: Thyroid symptoms namely tremor, sweating, heat intolerance were significantly better in the carvedilol group after treatment. However, there was no significant difference in weight loss. In metoprolol group there were significant differences in all thyroid symptoms including tremor, sweating, heat intolerance and weight lose. There was no significant difference either within groups (before and after treatment) or between the two groups on lipid profile (triglyceride, total cholesterol, high density lipoprotein, low density lipoprotein ) at completion of studyConclusion: Both medications appear to improve the symptoms of hyperthyroidism in patients with hypertension. Neither metoprolol nor carvidelol had any negative effect on the lipid profile in our patient group.