Dipper, non-dipper, reverse-dipper hipertansiyonu olan hastaların CRP/albumin oranının değerlendirilmesi
Evaluation of CRP / albumin ratio in patients with dipper, non-dipper, reverse-dipper hypertension
  1. Tez No: 662238
  2. Yazar: AYSHAM MANSIROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MERİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, dipper, non-dipper ve revers-dipper patern, CRP/Albumin oranı, Ambulatuar kan basıncı, Hypertension, dipper, non-dipper and reverse-dipper pattern, CRP/Albumin ratio, Ambulatory blood pressure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; inflamasyona dayalı yeni bir prognostik belirteç olarak tanımlanmış CRP/Albumin oranının hipertansiyonda sirkadian değişiklikler ile ilişkisini araştırmaktı. Bu kapsamda Ambulatuar kan basıncı takibi (AKBT) ile dipper, non-dipper ve revers-dipper Hipertansiyon (HT) tanısı konulan hastalarda inflamatuvar durumun iyi bir göstergesi olan CRP/Albumin oranını (CAO) karşılaştırmayı bununla beraber bu grup HT hastalarında hesaplanan CAO değerleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını göstermeyi hedefledik. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma retrospektif olarak taranmış olup, merkezimiz olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine 1 Ocak 2018 tarihi ile 1 Eylül 2020 tarihleri arasında esansiyel hipertansiyon ön tanısı ile başvuran ve 24 saatlik AKBT yapılan 18-75 yaşarası toplam 319 hasta alındı. Bunlardan 242 hasta hipertansif ve 77 kişi kontrol grubundaydı. Hastaların klinik, laboratuvar (beyaz küre, hemoglobin, lipid paneli, kreatinin, sodyum, potasyum, ALT, AST), beden kitle indeksi, sigara içiciliği, kullandıkları antihipertansifler, yaşları ve AKBT verileri kaydedildi. Hastalardan, karaciğer yetersizliği, renal disfonksiyonu, aktif enfeksiyonu, hipotiroidi-hipertiroidisi, sekonder HT'si, malignite, romatolojik hastalığı olan hastalar çalışma dışında tutuldu. Bulgular: Dipper, non-dipper ve revers-dipper gruplar arasında yaş, cinsiyet, VKİ, sigara ve ilaç kullanımı açısından farklılık bulunmamaktadır. Non-dipper ve revers-dipper hasta grubunda total kolesterol ve trigliserid düzeyleri istatistiksel olarak dipper ve kontrol grubundaki hastalara göre daha yüksektir. Bununla beraber diğer laboratuvar parametreleri arasında gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Çalışmamızda dipper olmayan ve revers-dipper HT gruplarında CRP/Albumin düzeyleri normal gruba göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, bu gruplar ile dipper grup arasındakı CAO oranı karşılaştırıldığında, dipper olmayan ve revers grupta daha yüksek değerler ortaya çıktı. Sonuç: Çalışmamızda CAO düzeyini kontrol ve dipper hasta grubu ile karşılaştırdığında hem non-dipper, hem de revers-dipper HT grubunda yüksek saptanması, bu hastaların kardiovaskuler (KV) olaylar açısından kötü prognoz ile ilişkili olabileceğini ve bu yüzden bu hastaların daha yakın izlenmesi ve daha yoğun bir tedavi ile takip edilmesi gerekli olduğunu düşündürmektedir. Sonuç olarak, HT hastalarında, başvuru sırasında yüksek CRP/Albumin oranı, daha kötü prognoza yol açtığı bilinen non-dipper ve revers-dipper hastaların gösterebilecek erken, orta ve uzun vadeli inflamasyon belirteci olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of our study; to investigate the relationship between the CRP/Albumin ratio and circadian changes in hypertension (HT), which is defined as a new prognostic marker based on inflammation. In this context, we aimed to compare the CRP/Albumin ratio (CAR), which is a good indicator of inflammatory status in patients diagnosed with dipper, non-dipper, and reverse-dipper HT, with ambulatory blood pressure monitoring (ABPM), and to show whether there is a significant difference between the calculated CAO values in this group of HT patients. Material and Methods: This study was retrospectively scanned, and there were a total of 319 patients between age of 18-75 who applied to our center, Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital Cardiology outpatient clinic between January 1, 2018 and September 1, 2020 with a pre-diagnosis of essential hypertension and had 24-hour ambulatory blood pressure monitoring were enrolled. Of these, 242 patients were in the hypertensive group and 77 people were in the control group. Patients' clinical, laboratory (white blood cell, hemoglobin, lipid panel, creatinine, sodium, potassium, ALT, AST), body mass index, smoking, antihypertensive use, age and ABP data were recorded. Patients with liver failure, renal dysfunction, active infection, hypothyroidism-hyperthyroidism, secondary HT, malignancy and rheumatologic disease were excluded from the study. Results: There was no difference between dipper, non-dipper and reverse-dipper groups in terms of age, gender, BMI, smoking and drug use. Total cholesterol and triglyceride levels were statistically higher in the non-dipper and reverse-dipper patient group than in the dipper and control groups. However, there is no significant difference between the groups among other laboratory parameters. In our study, CRP/Albumin levels were found to be higher in non-dipper and reverse-dipper HT groups than in the normal group. Also, when comparing the ratio of CAO between these groups and dipper, higher values were found in the non-dipper and reverse groups. Conclusion: In our study, when the CAO levels were compared with the control and dipper patient groups, it was found that both the non-dipper and reverse-dipper HT groups were found to be higher in these patients, which may be associated with poor prognosis in terms of CV events, so these patients should be followed up more closely and a more intensive treatment is suggested. In conclusion, in HT patients, high CRP/Albumin ratio at the time of admission may be an early, medium and long-term inflammation marker that may be indicated by non-dipper and reverse-dipper patients, which are known to cause worse prognosis.