İmplante port takılacak hastaların işlem öncesi bilgilendirilmesinin anksiyete düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluate the effects of informing patients before getting stuck on implanted port catheter to them.
  1. Tez No: 229867
  2. Yazar: SELDA KARAVELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU, YRD. DOÇ. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kateter, Anksiyete, Hastaların Bilgilendirilmesi, Kanser, Catheter, anxiety, information patient, cancer
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, implante port takılacak hastaları, implante port kateter takılması işleminden önce bilgilendirmenin, hastaların anksiyete düzeyi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştırAraştırmamızın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Girişimsel Radyoloji Merkezine 24.06.2007?30.06.2008 tarihleri arasında implante port takılması için gelen 100 hasta oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini bir yıl önce implante port kateter takılması için Merkeze gelen 518 hastayı temsil edebilecek büyüklükte %20'lik hasta grubu oluşturmaktadır (n:100). Araştırma tanımlayıcı ve karşılaştırmalı vaka?kontrol çalışmasıdır.Araştırmanın verileri Bireyi Tanıtıcı Bilgi Formu, Kendi Yeterliliklerine Dair Görüşleri Formu ve Durumluluk Süreklilik Anksiyete Envanteri (State-Trait Anxiety Inventory I-II) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde ki?kare, Mann Whitney U testi ve Kruskal?Wallis testi kullanılmıştır.İmplante port kateter takılacak hastaların bilgi görüş düzeyine, cinsiyetlerine, yaşlarına, mesleklerine, eğitim durumuna, medeni durumuna, yerleşim yerine göre ve implante portu bilip-bilmemelerine göre durumluluk anksiyete puan ortancaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Araştırma ve kontrol grubundaki hastaların aylık gelir durumlarında ve cinsiyetlerine göre süreklilik anksiyete ortancaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.Sonuç; implante port kateter takılmak üzere hastaneye gelen hastaların anksiyete seviyelerinin yüksek olduğu ve implante port kateter hakkında verilen bilgilendirmenin anksiyeteyi azaltmada etkili olmadığı görülmüştür. Anksiyetenin yüksek olması nedeni olarak çalışma grubundaki bütün hastaların kanser tanısı ile takip edilmesine bağlanmıştır. Çalışmamız sonucunda bilgilendirme konusunda vardığımız sonuç, yeterli ve gereksinimi karşılar nitelikte, çok fazla ayrıntı içermeyen bilgilendirmenin gerekli olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to evaluate the effects of informing patients before getting stuck on implanted port catheter to themOur study includes 100 patients who admitted to Haccettepe University Radiology Center of Radiology Proffesorship Branch in Ripe Hospital to implant port. The sample of our research is decided to show the 518 patients who admitted to our clinic a year ago to implant port. Our study group is %20 of admitted patient a year ago.The research is descriptive and it is comparative case-control studyThe datas of research are brought together by using ´The information form to ıntroduce person, Evolution Form of Information Level (State Trate Anxiety Inventory I-II) and by face to face meetings with patients. The evaluation of datas are made by computer. In the evaluation period, Mann Whitney-U test and Kruskal Wallis are usedFor the patients who will get stuck on implated port catheter a significant difference is stated between the middles of anxiety point of them according to their level of knowledge, age, occupations, education, economical state, living places and whether they know about implanted port catheter. There is no difference between study and control groups due to sex, economical state trade anxietyIt ıs seen that anxiety level of patients coming hospital for getting stuck on implanted port is high and given informations about implanted port catheter are not effectıve to lessen the anxiety.It is thought that following patients with diagnosis of cancer is the reason of high level in anxiety. Acording to our study we think that approximately not too much detailed information should be given to patients.