Akciğer kanserli vakalarda, bronşial lavaş materyalinden elde edilecek hücrelerde; genetik markerların flouresan in- situ hibridizasyon (FISH) yöntemi ile incelenmesi
Fluorescence in situ hybridization (FISH) detected genetic markers in bronchial lavage samples from lung cancer patients
  1. Tez No: 229868
  2. Yazar: KEMAL KURTÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHSİN ÖZDEMİR, PROF. DR. SEVİLHAN ARTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, FOB, Bronşial lavaj, FISH
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Akciğer kanserleri; artan tedavi olanaklarına rağmen tüm dünyadamortalitesi en yüksek olan kanser türüdür. Günümüzde aynı evre ve histopatolojiközelliklere sahip olan akciğer kanserlerinde benzer tedaviler verilmektedir. Ancakkemoterapiye yanıt, prognoz ve yaşam sürelerindeki farklılıklar halenaçıklanamamaktadır ve bu konuda rutin olarak kullanılan testler henüzyetersizdir. Bu çalışmada yarı invaziv metodla alınan bronşial lavaj örneğinde;akciğer kanserine özgü genetik markerlerin özgüllük ve özgünlüğününaraştırılması hedeflenmiştir. Aynı zamanda EGFR, C-MYC, HER2'ninkemoterapiye yanıt, survi ve prognoz ile ilişkisi değerlendirilmiştir.Bu çalışmada 100 akciğer kanserli olgunun 81'i Küçük Hücreli Dışı AkciğerKanserli (KHDAK), 16'sı Küçük Hücreli Akciğer Kanserli (KHAK), 3'ü demetastatik akciğer kanseri olarak histopatolojik tanı almışlardır. Kontrol grubuolarak; akciğer kanseri olmayan 15 olgunun bronşial lavaj materyali FISHyöntemiyle analiz edilmiş ve normal olarak değerlendirilmiştir.Ayrıca 100 olgudan 81'inin kesin histopatolojik tanıları 1. fiberoptikbronkoskopide (1.FOB) alınan biyopsi materyali analiziyle konulmuş; 19 olgununkesin histopatolojik tanıları ise daha sonra yapılan 2.FOB, iğne biyopsisi, cerrahiyöntemlerle alınan biyopsi materyalleri analiziyle konulabilmiştir. 1.FOB'de kesinhistopatolojik tanı konulamayan 19 olgudan 8'inde FISH pozitif bulgularsaptanmıştır. Sadece üç genetik marker kullanılarak yapılan (1.FOB'de alınan)bronşial lavaj materyali analiziyle 100 olgudan 65'inde FISH pozitif sonuçlar eldeedilmiştir. Kombine (histopatoloji ve FISH) olarak birlikte değerlendirildiğinde ise89 olguda (% 89) anomali saptanmıştır. Bu çalışmada histopatolojinin sensitivitesi% 81, spesifitesi % 100; FISH analiz yönteminin sensitivitesi % 65, spesifitesi %100 olarak bulunmuştur.FISH yöntemiyle analiz edilen 100 akciğer kanserli olguda; EGFR probu ile% 46, C-MYC probu ile % 38, HER2 probu ile % 35 olguda FISH pozitif (+)sonuçlar saptanmıştır ve kemoterapiye yanıt, prognoz, survive ile ilişkilerideğerlendirilmiştir. Verilerimiz, kullanılan üç genetik marker ile dahi, tanı vetedaviye ilişkin bilgilere ulaşılabildiğini göstermiştir. Buna bağlı olarakbronkoskopi ile alınan bronşial lavaj örnekleri, farklı genetik markerlarkullanılarak analiz edildiğinde; erken tanı, prognoz değerlendirme ve hattatedaviye yol gösterici olarak değerli bilgiler vereceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Despite of improving treatment protocols, lung cancers are still the mostlethal types of cancers. Similar treatments are used in patients with the lungcancer at same stages and have histopathological features. However, differences inprognosis, chemotherapy response and survival time can not be explained yet andthe tests used are not sufficient to answer these questions. The goal in this studywas to prospectively aimed the sensitivity and specity of FISH detected geneticmarkers of lung cancer from semi non-invasive bronchial lavage samples of thepatients undergoing bronchoscopy for suspected lung cancer. In the same time, therelations of FISH-detected EGFR, C-MYC, and HER2 gene copy numbervariations with the prognosis, chemotherapy response and survival timedifferences were evaluated.In this study, analyses were performed on one hundred patients referred forbronchoscopy for suspicion of lung cancer. The histopathologic results of onehundred cases were as following: 81 NSCLC, 16 SCLC and three metastatic lungcancer. The samples from 15 cases without lung cancer suspicion but withbronchoscopic indication for differential diagnosis served as control samples, forbronchial lavage material, evaluated as normal.During the first fiberoptic bronchoscopy (1.FOB), the histopathologicaldiagnosis could be revealed in 81 cases of 100. The diagnosis of the remaining casescould be determined through the second FOB or needle biopsy or surgicalapplications. Of the 19 cases in which histopathological diagnosis could not bedetermined in the first FOB, eight of them showed cancer-related FISH positiveresults. Although only three FISH-detected genetic markers used, FISH positiveresults from the first FOB samples could be determined in 65 samples. In thebronchial lavage samples were obtained from first FOB, FISH positive resultswere obtained in 65 of 100 cases. The sensitivity and specity of histopathologicalanalysis were 81 % and 100 % whereas they were 65% and 100% for FISHanalysis, respectively. The combined histopathological and FISH analyses showedpositive results in 89 cases (89%).Of one hundred cases with lung cancer, 46% had EGFR, 38% had C-MYCand 35% had HER2 gene copy number abnormalities. The relations of these FISHdetectedresults with the prognosis, chemotherapy response and survive wereevaluated. The data showed that even with three genetic markers relating to thediagnostic and prognostic clues could be reached. Therefore, the samples obtainedfrom semi-invasive bronchial lavage technique might be informative in earlydiagnosis, prognosis determination, even in therapy determination if differentgenetic markers are used.Key Words : Lung cancer, FOB, Bronchial lavage, FISH