Temporal lob epilepsisinde emosyonel fasiyal asimetrinin temporal odakla ilişkili lateralizasyon değeri
Emotional facial asymmetry in temporal lobe epilepsy and lateralization value for epileptic focus
- Tez No: 229963
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Emosyonel fasiyal asimetri, Temporal lob epilepsisi, Nottingham sistemi, House-Brackman derecelendirme sistemi, Emotional facial asymmetry, Temporal lobe epilepsy, Nottingham grading system, House-Brackman grading
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Emosyonel fasiyal asimetrinin temporal lob epilepsisindeki(TLE) odak tarafı ile ilişkili olup olmadığını değerlendirmek için, TLE tanısı almış 30 hastada,jüvenil myoklonik epilepsi( JME) tanısı almış 25 hastada ve 30 sağlıklı gönüllü de ( SG), emosyonel fasiyal asimetriyi, House Brackmann(H-B) ve Nottingham Sistem(NS)i ile değerlendirdik.Çalışmaya katılan 30 SG deneğin 3'ünde, 25 JME hastasının 1'inde, 30 TLE hastasının 9'unda H-B sistemine göreemosyonel fasiyal paralizi(EFP) tesbit edildi. SG ve JME grupları EFP açısından karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.SG ve TLE grupları EFP açısından karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı sayılabilecek bir fark saptandı. JME ve TLE grupları EFP açısından karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. SG ve JME grupları birleştirilip TLE grubuyla karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı.TLE hastaları, H-B sistemine göre EFP tespit edilen ve edilmeyen gruplara ayrılarak, NS ve Değişik NS göre analiz edildi. İki grup arasında NS göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmazken, bizim geliştirdiğimiz Değişik NS göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. Ancak EFP'nin TLE hastalarında epileptik odakla ilişkili bir lateralizasyon değeri olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
We designed this study to determine the frequency of emotional facial paresis (EFP) and the lateralizing value of this clinical sign in patients with temporal lobe epilepsy (TLE). For this pupose we compared 30 TLE patients, 25 juvenile myoclonic epilepsy (JME) patients and 30 normal subjects by using Nottingham System (NS) and House Brackmann Grading System (H-B).We found EFP in 3 of 30 normal subjects, 1 of 25 JME patients and 9 of TLE patients by using H-B system. For EFP there was no significant correlation between normal subjects and JME group.There was a significant diffrence of EFP between normal subject group and TLE group. There was also significant difference between JME and TLE groups, and also in combined group of normal subjects and JME group when compared with TLE group.TLE patients were analysed with NS and Alternative NS. We divided TLE patients into two by using H-B system: patients with EFP and patients without EFP. There was no significant difference between these two groups. When we used the Alternative NS there was a significant difference between these two groups. There was no lateralization value of epileptic focus for EFP in TLE patients.