Kayseri ilinde Behçet hastalığı prevalansı
Prevalence of Behçet?s disease in Kayseri
  1. Tez No: 230412
  2. Yazar: EMİNE ÇÖLGEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ASÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalıgı, epidemiyoloji, prevalans, rekürrenaftöz stomatit, Behçet disease, epidemiology, prevalence, recurrent aphthousstomatitis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Behçet hastalıgı (BH)'nin prevalansı, Kuzey Avrupa ve AmerikaBilesik Devletleri'ne göre Türkiye'ninde dahil oldugu Akdeniz ile çevrili ülkelerdeve Japonya'da yani eski pek Yolu boyunca oldukça yüksektir. Türkiye'nin farklıbölgelerinde yapılmıs bes epidemiyolojik saha çalısması bulunmaktadır. Buçalısmada, Kayseri'de BH prevalansının arastırılması amaçlandı.Gereç ve yöntem: Bu çalısmada; Kayseri il merkezinde ve ilçelerde yasayan10 yas ve üzeri bireylerde BH'nin prevalansı iki basamakta kesitsel olarak arastırıldı.lk basamakta rekürren aftöz stomatitli (RAS) bireyler evlerinde ziyaret edilerektespit edildi. kinci basamakta RAS'lı bireyler hastane ortamında BH ile iliskilibulguların varlıgı açısından muayene edildi. Çalısmada Uluslararası Behçet HastalıgıÇalısma Grubu'nun tanı kriterleri kullanıldı. Örneklem büyüklügü %95 güvenilirlikve 5.5/10.000 sapma hatası ile 4697 kisi olarak hesaplandı. Toplam 5218 kisiye anketuygulandı.Bulgular: Anket uygulanan 5218 kisi arasında RAS öyküsü veren 470 (%9)kisi kaydedildi. Bunların 9'u daha önce tanı almıs Behçet hastaları idi. RAS tanısı442 (%8.5) olarak teyit edildi. BH prevalansı Kayseri bölgesinde 17/10.000 olaraktespit edildi.Sonuç: BH'nin prevalansı ülkeden ülkeye degismektedir. Türkiye'de BH'ninprevalansı ile ilgili tüm ulusu kapsayan bir çalısma halen mevcut degildir. Buçalısma; Türkiye'de ki BH prevalansını tahmin etmede ve halkın BH konusundabilinçlendirilmesinde yardımcı olmustur. Ayrıca Türkiye'nin dünyada ki en yüksekhastalık prevalansına sahip ülke oldugunu göstermede önceki çalısmalarıdesteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The prevalence of Behçet?s disease (BD) is much higher in countriesalong the ancient Silk Route, extending from Japan to Mediterranean countriesincluding Turkey, than in northern Europe and the USA. Five previousepidemiologic surveys have been carried out in different regions of Turkey. In thepresent study, we aimed to investigate the prevalence of BD in Kayseri, Turkey.Materials and medhods: This study investigated the cross-sectionalprevalence of BD in individuals aged >10 years in Kayseri, Turkey, in two stages.The first stage aimed to identify individuals with recurrent aphthous stomatitis (RAS)by visiting them in their homes, and the second stage aimed to further examine thosewith RAS for the presence of other BD-related manifestations under hospitalconditions. In this study the International Study Group for Behçet?s disease criteriawere used. The sample size was determined to be 4697 with an expected a samplingerror of 5.5/10.000, with a 95% confidence interval. The standard questionnaire wasapplied to a total of 5218 individuals.Result: A history of RAS was recorded in 470 (9%) of the 5218 residentsand a previous diagnosis of BD was recorded in 9. The diagnosis of RAS wasconfirmed in 442 (8.5%). The prevalence rate of BD was estimated as 17/10.000 inKayseri, Turkey.Conclusion: The prevalence of BD varies from country to country. Anation-wide population based study carried out to establish the prevalance of BD inTurkey is still locking. This study aids in the estimation of the prevalence rate of BDand information of popülation in Turkey. Also supports previous findings thatTurkey has the highest prevalence rate of the disease in the world.