İzmir ili çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencileri ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık öğrencilerinin HPV aşısı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Assesment of pediatrics and gynecology and obstetrics resident's knowledge about HPV vaccine in İzmir province
- Tez No: 646819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aşı, HPV, serviks kanseri, Cervix cancer, HPV, Vaccine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çoğunlukla HPV enfeksiyonuna bağlı gelişen serviks kanseri dünyadaki tüm kanserler arasında yedinci, kadınlarda görülen kanserler arasında ise dördüncü sıradadır. Bu hastalığın en önemli özelliği önlenebilir olması ve erken tanı ile hastalığın seyrinin yüz güldürücü olmasıdır. Ülkemizde rutin aşı takviminde yer almayan HPV aşısının uygulanmasında uzman hekimlere büyük görev düşmektedir. Bu araştırmada Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (ÇSH) ile Kadın Hastalıkları ve Doğum (KHD) uzmanlık öğrencilerinin HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri, tutum ve davranışlarının araştırılması planlanmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırma örneğini İzmir ili Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde ÇSH uzmanlık öğrencileri ile Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi KHD uzmanlık öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmamızda HPV aşısı, yapılışı, önerildiği yaş aralığı, aşı sonrası seyri içeren ve serviks kanseri hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları ölçmeyi amaçlayan 19 soruluk anket oluşturulmuş ve Google anket aracılığı ile uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya ÇSH uzmanlık dalında eğitimine devam eden 299 uzmanlık öğrencisinden 250 uzmanlık öğrencisiyle, KHD uzmanlık dalında eğitimine devam eden 126 uzmanlık öğrencisinden 56 uzmanlık öğrencisi olmak üzere toplam 306 uzmanlık öğrencisi alındı. Katılım yüzdesi ÇSH öğrencilerinde %83,6 KHD uzmanlık öğrencilerinde %44,4'tü. Katılımcıların 213'ü kadın(%69,6), 93'ü erkekti(%30,3). Çalışmamıza dahil edilen 306 uzmanlık öğrencisinden yalnızca %33'ü HPV aşısı hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunu belirtti. KDH uzmanlık öğrencilerinin bilgi sahibi olduğunu düşünme oranı ÇSH uzmanlık öğrencilerinden daha fazlaydı. Sonuç: Çalışmamızdaki uzmanlık öğrencilerinin serviks kanseri ve HPV aşısı hakkında farkındalıklarının olduğu gözlemlenmiş ancak bilgi düzeyleri yetersiz bulunmuştur. Özel bir aşı olan HPV aşısının ulusal bağışıklama programında yer almaması, maliyetinin yüksek olması, aşı hakkında yeterli bilgi sahibi olunmaması gibi nedenlerden dolayı, ülkemizdeki hekimler tarafından hastaların yeterince teşvik edilmediği görülmektedir. Aşı ile koruyuculuğun %100'e yakın olması nedeniyle koruyucu hekimlik açısından ÇSH ve KHD uzmanlık öğrencilerinin bu konudaki eğitimlerinin uzmanlık eğitimi süresince tamamlanması büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Cervical cancer, which mostly develops due to HPV infection, is the seventh among all cancers in the world and fourth among the cancers seen in women. The most important feature of this disease is that it can be prevented and the course of the disease is satisfactory with early diagnosis. Specialist physicians have a great role in the implementation of HPV vaccine, which is not included in the routine vaccination schedule in our country. In this study, it was planned to investigate the knowledge levels, attitudes and behaviors of pediatric and Obstetrics and Gynecology specialist students about HPV vaccine. Materials and Methods: The research sample was carried out by Tepecik Training and Research Hospital, Behçet Uz Children's Hospital,Ege and Dokuz Eylul University pediatric specialist students and Tepecik Training and Research Hospital, Ege University, Dokuz Eylül University, İzmir Katip Çelebi University, Obstetrics and Gynecology specialist students. In our study, a questionnaire consisting of 19 questions, including HPV vaccine, preparation, age range recommended, post-vaccination course and aiming to measure knowledge, attitudes and behaviors about cervical cancer, was created and applied via Google survey. Results: A total of 306 specialist students were included in the study, including 250 specialist students from 299 specialist students who continue their education in pediatrics, and 56 specialist students from 126 specialist students who continue their education in Obstetrics and Gynecology The percentage of participation was %83.6 in pediatricians and %44.4 in Obstetrics and Gynecologists. 213 of the participants were female (%69.6) and 93 were male (%30.3). Only 33% of the 306 specialist students included in our study stated that they had sufficient knowledge about the HPV vaccine. The rate of thinking that Obstetrics and Gynecology specialist students were knowledgeable was higher than pediatrics specialist students. Discussion-Conclusion: It was observed that the participants in our study had awareness about cervical cancer and HPV vaccine, but their level of knowledge was found insufficient. It is seen that the patients are not encouraged by the physicians in our country due to reasons such as not being included in the national immunization program of HPV vaccine, which is a special vaccine, its cost is high, and that there is not enough information about the vaccine. Due to the fact that vaccination and protection is close to 100%, it is of great importance that pediatric and gynecology and obstetrics specialist students complete their education during the specialty education in terms of preventive medicine.