Deneysel kafa travması olusturulan sıçanlarda er?tropoetin, dekstran ve salin kombinasyonunun lipid peroksidasyonu ve beyin ödemi üzerine etkileri
The effects of erythropoietin, dextran and saline management on brain edema and lipid peroxidation in a rat model
  1. Tez No: 230423
  2. Yazar: SEYİT KAĞAN BAŞARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MENKÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Antioksidanlar, Eritropoetin, Dekstran, Salin, Beyin Ödemi ve Oksidatif Stres, Severe Head Trauma, Antioxidants, Erythropoietin, Dextran, Saline, Brain Edema and Oxidative Stress
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Deneysel kafa travması olusturulan sıçanlarda gelisen beyin hasarı veödemine karsı eritropoetin, dekstran ve salin kombinasyonunun koruyucuetkisini arastırmaktır.Materyal ve Metod: Çalısmada ağırlıkları 250-340 g arasında değisen 40 adetWistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Her biri 10 adet sıçan içeren 4 deneygrubu olusturuldu. Bütün sıçanlara kafa travması olusturuldu ve ilaçlarintraperitoneal (ip) yolla travmadan 10 dk. sonra verildi. Kontrol grubuna (K)diğer gruplarla esit volümde serum fizyolojik enjekte edildi. 1.grubaEritropoetin (EPO) 5000 Ü/kg verildi. 2.gruba dekstran ve salin (DS) 8 ml/kgverildi. Son gruba da aynı doz ve miktarlarda eritropoetin, dekstran ve salin(EPO+DS) beraberce verildi. 24 saat sonra sıçanlar sakrifiye edilerek beyindokuları çıkarıldı. Sağ hemisferde yas ve kuru ağırlık çalısıldı. Sol hemisferdeGlutatyon Peroksidaz (GPx) aktivitesi ve Malondialdehit (MDA) miktarıölçüldü.Bulgular: Kontrol grubuna göre diğer gruplarda beyin ödeminin ve lipidperoksidasyonu son ürünü olan MDA'nın değisik oranlarda azaldığı,antioksidan enzim olan GPx aktivitesinin arttığı tespit edildi.Sonuç: Bu çalısmada, kafa travması olusturulan sıçanlarda gelisen beyin ödemive oksidatif stresin olusturduğu sekonder beyin hasarının eritropoetin, dekstranve salin kombinasyonu kullanılarak azaltılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study is to investigate the protective effects of dextran,saline and erythropoietin on the brain edema and lipid peroxidation in a ratmodel.Materials and Methods: In the study, 40 male albino Wistar rats at 3 monthsold and weighting 250-340 g were used. Animals were divided into 4experimental groups, each consisting of 10 rats. All rats were induced totraumatic brain injury by weigth?drop method and the solutions were injectedintraperitoneally in 10 minutes after trauma. Edema was quantitated by the wet?dry method. Control animals (C) received equal vehicle with the other groups.Group 1 rats were injected with erythropoietin (EPO) (5000 U/kg). Group 2rats were injected with dextran and saline (DS) (8 ml/kg). Group 3 rats wereinjected with the combination of erythropoietin, dextran and saline (EPO+DS)in the same dose with the other groups. All rats were harvested at the end of 24hours. Tissue water content was evaluated in right hemispher and the activity ofGlutathione Peroxidase (GPx) and the levels of Malondealdehyde (MDA) weremeasured in left hemisphere.Results: The brain edema and the levels of MDA, which is the last product oflipid peroxidation in tissues, were decreased variably and the activity of GPx,which is an antioxidant enzym, were increased in others compared to thecontrol group.Conclusion: It was determined that brain edema and oxidative stress causedsecondary brain damage could be decreased by the administration oferythropoietin, dextran and saline after severe head trauma in the rats.