Deneysel kafa travması oluşturulan sıçanlarda N-asetil sistein, dekstran ve salin kombinasyonunun lipid peroksidasyonu ve beyin ödemi üzerine etkileri
The effects of N-asetil sistein, dextran and saline management on brain edema and lipid peroxidation in a rat model
- Tez No: 242941
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SUAT ÖKTEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Ağır Kafa Travması, Antioksidanlar, N-asetil sistein, Dekstran, Hipertonik salin, Beyin Ödemi ve Oksidatif Stres, Severe Head Trauma, Antioxidants, N-asetil sistein, Dextran, Saline, Brain Edema and Oxidative Stress
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Ağır kafa travması oluşturulan sıçanlarda gelişen sekonder beyin hasarı ve ödemine karşı N-asetil sistein, dekstran ve salin kombinasyonunun koruyucu etkisini araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmada ağırlıkları 250-340 g arasında değişen 40 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Her grupta 10 adet sıçan ile 4 deney grubu oluşturuldu. Bütün sıçanlara ağır kafa travması oluşturuldu ve ilaçlar intraperitoneal yolla travmadan 10 dk. sonra verildi. Kontrol grubuna diğer gruplarla eşit volümde serum fizyolojik enjekte edildi. Gruplardan birine N-asetil sistein 163 mg/kg verildi. Diğer gruba dekstran ve salin 4 mg/kg verildi. Son gruba da aynı doz ve miktarlarda N-asetil sistein, dekstran ve salin beraberce verildi. 24 saat sonra sıçanlar sakrifiye edilerek beyin dokuları çıkarıldı. Sağ hemisferde yaş ve kuru ağırlık çalışıldı. Sol hemisferde dokuda Glutatyon Peroksidaz aktivitesi ve Malondialdehit miktarları ölçüldü.Bulgular: Kontrol grubuna göre diğer gruplarda beyin ödeminin değişik oranlarda azaldığı görüldü. Ayrıca lipid peroksidasyonu son ürünü olan Malondialdehit'in azaldığı ve antioksidan enzim olan Glutatyon Peroksidaz aktivitesinin arttığı tespit edildi.Sonuç: Bu çalışmada, ağır kafa travması oluşturulan sıçanlarda gelişen beyin ödemi ve oksidatif stresin oluşturduğu sekonder beyin hasarının N-asetil sistein, dekstran ve salin kombinasyonu kullanılarak azaltılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study is to investigate the protective effects of dextran, saline and N-asetil sistein (NAC) on the brain edema and lipid peroxidation in a rat model.Materials and Methods: In the study, 40 male albino Wistar rats at 3 months old and weighting 250-340 g were used. Animals were divided into 4 experimental groups, each consisting of 10 rats. All rats were induced to traumatic brain injury by weigth?drop method and the solutions were injected intraperitoneally in 10 minutes after trauma. Edema was quantitated by the wet?dry method. Group 1 control animals received equal vehicle with the other groups. Group 2 rats were injected with N-asetil sistein(163 mg/kg). Group 3 rats were injected with dextran and saline(4 ml/kg). Group 4 rats were injected with the combination of N-asetil sistein , dextran and saline in the same dose with the other groups. All rats were harvested at the end of 24 hours. Tissue water content was evaluated in right hemispher and the activity of Glutathione Peroxidase and the levels of malondealdehyde were measured in left hemisphere.Results: The brain edema and the levels of malondealdehyde, which is the last product of lipid peroxidation in tissues, were decreased variably and the activity of Glutathione Peroxidase, which is an antioxidant enzym, were increased in others compared to the control group.Conclusion: It was determined that brain edema and oxidative stress caused secondary brain damage could be decreased by the administration of N-asetil sistein, dextran and saline after severe head trauma in the rats.