Lokal ileri evre (Evre pT3, T4a) ve/veya lenf nodu metastazı saptanan mesane tümörlü hastalarda adjuvan kemoterapi tedavisinin etkinliği
The role of adjuvant chemotherapy in patients with bladder cancer who had local advanced stage (pT3, pT4a) and/or lymph node metastasis
  1. Tez No: 230451
  2. Yazar: BERKAN REŞORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR TÜRKÖLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: adjuvan kemoterapi, cisplatin, mesane kanseri, prognoz, radikalsistektomi, adjuvant chemotherapy, bladder cancer, cisplatin, prognosis, radicalcystectomy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu çalısmamızda lokal ileri evre mesane kanserli hastalarda radikalsistektomi sonrası adjuvan kemoterapi [gemsitabin/cisplatin (GC) veya methotreksat,vinblastin, doksorubisin/epirubisin, and cisplatin (MVAC/MVEC)] uygulamasınınsağkalım ve rekürrense olan etkileri arastırılmıstır.Hastalar ve Yöntem: Kliniğimizde 1990 ile 2008 yılları arasında invaziv mesanekanseri nedeniyle radikal sistektomi yapılan ve patolojik evresi T3, T4 veya N+ olan78 hasta çalısmaya alınmıstır. Bu hastalar radikal sistektomi sonrası adjuvankemoterapi (MVAC/MVEC veya GC) alıp almamasına göre iki gruba ayrılmıstır vebu iki grup progresyonsuz ve toplam sağkalım süreleri açısından karsılastırılmıstır.Bulgular: Bu 78 hastadan, 32 tanesine adjuvan 3 kür cisplatin bazlı kemoterapirejimleri [MVAC/MVEC (methotreksat, vinblastin, doksorubisin/ epirubisin,cisplatin) veya GC (gemcitabin, cisplatin)] uygulanmıstır. Geri kalan 46 hastaya iseameliyat sonrası adjuvan kemoterapi tedavisi verilmemistir. Hastalıksız sağkalımoranlarına bakıldığında, 1, 2 ve 5 yıllık sağkalım oranları kemoterapi grubundasırsıyla %74, %56.8 ve %51.1'dir, kontrol grubunda ise bu oranlar sırasıyla %50.6,%31 ve %27.6'dır ve aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmustur (p=0.032).Ortalama sağkalım süreleri, kemoterapi grubu için 31.03 ay, kontrol grubu için ise22.17 aydır (p=0.142). Ortalama hastalıksız sağkalım süresi ise kemoterapi grubuiçin 28.4 ay, kontrol grubu için ise 18.09 aydır (p=0.196). Yapılan multivarieteanalizde kemoterapi verilmesi, lenf nodu metastazı varlığı ile birlikte sağkalımüzerine etkili iki bağımsız faktörden biri olarak bulunmustur.Sonuç: Mesane kanseri, kemoterapiye duyarlı bir tümör olup, radikal sistektomisonrası adjuvan kemoterapi uygulaması ameliyat sonrası sağkalım oranlarınıarttırmakta ve nüks ihtimalini azaltmaktadır. Ancak adjuvan kemoterapi uygulamasıhakkında ortak bir görüs birliğine varılamamıstır, bu nedenle invaziv mesanekanserinde adjuvan kemoterapi uygulaması ile ilgili daha genis serili çalısmalaraihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To report the long-term follow-up of patients with locally advancedbladder cancer treated with either adjuvant combined chemotherapy withgemcitabine/cisplatin (GC) or methotrexate, vinblastine, doxorubicin/epirubicin, andcisplatin (MVAC/MVEC) or no additional treatment after radical cystectomy, toexamine various survival endpoints and factors associated with long-term survival.Patients and Methods: Between 1990 and 2008, 78 patients undergoing radicalcystectomy for pathologic stage T3, T4 or N+ bladder cancer were randomized toobservation only or adjuvant systemic chemotherapy with three cycles ofMVAC/MVEC or GC. Data were obtained for progression-free and overall survival.Results: A total of 78 patients were randomly assigned: 32 to the chemotherapy armand 46 to the control arm. 1, 2 and 5 year recurrence-free survival rates were 74%,56.8% and 51.1% for chemotherapy arm, whereas these ratios were 50.6%, 31% and27.6% for control arm, respectively (p = 0.032). Mean overall and progression-freesurvival times were 31.03 and 28.4 months for chemotherapy arm, while they were22.17 and 18.09 months for control arm, respectively (p=0.142, p=0.196). Onmultivariate analysis, lymph node metastasis and adjuvant chemotherapy remainedsignificant independent prognostic factors for cancer-specific survival.Conclusions: Bladder cancer is chemosensitive and using adjuvant chemotherapyis likely to improve the outcome of local treatment and to decrease therates of distant metastases. Although the results of the analysis favor the use ofadjuvant chemotherapy, larger studies are needed to identify the role of adjuvantchemotherapy in the treatment of muscle-invasive bladder carcinoma.