Geriatrik hastalarda intravenöz ve epidural morfin ile hasta kontrollü analjezi uygulamasının kognitif fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of patient controlled analgesia methods with intravenous and epidural morphine on cognitive functions in geriatric patients
  1. Tez No: 230456
  2. Yazar: CEMİL GÜLÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ALKIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif analjezi, hasta kontrollü analjezi, morfin, postoperatif kognitif bozukluk, SMMT, Postoperative analgesia, patient controlled analgesia, morphine, postoperative cognitive dysfunction, MMSE
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Geriatrik hastalar, ağrı fizyopatolojisindeki yasa bağlı değisikliklere rağmenpostoperatif dönemde sınırlı sistem rezervleri ile ağrıdan fazlası ile olumsuzetkilenirler. Çoğunlukla büyük cerrahi girisim geçirdikleri için de, bu riske vesonuçlarına en açık hasta gurubudur. Stres cevabı tetikleyen en önemli faktör olarakağrı, bu yas gurubunda postoperatif mortalite ve morbiditenin artmasında önemli rolüvardır.Postoperatif kognitif bozukluk; hafıza ve konsantrasyonda bozukluklakarakterize, özellikle major cerrahi ameliyat geçiren yaslı hastalarda, oldukça sıkgörülen bir durumdur. Yaslılarda postoperatif deliryum olusması, artmıs morbidite,gecikmis fonksiyonel derlenme ve hastanede kalıs süresinde uzamaya neden olur. Buçalısmada; genel anestezi altında radikal ve açık prostatektomi gibi majör cerrahiyapılan geriatrik hastalarda postoperatif ağrı kontrolü amacı ile HKEA veya HK?VAyöntemi uygulamasının kognitif fonksiyonlar üzerine etkisi karsılastırıldı. Çalısmayaelektif radikal ve açık prostatektomi operasyonu için genel anestezisi planlanan 65 yas üstüASA I-III sınıfında toplam 40 hasta dâhil edildi. Hastalar Grup ? (?ntravenöz HKA n=20) veGrup E (Epidural HKA n=20) olarak rastgele 2 gruba ayrıldı. Preoperatif ve postoperatif 24.-48. saatlerde Standardize Mini Mental Test (MMST) uygulandı ve skorları kaydedildi.PYBÜ'e alındıktan sonraki 2., 4., 6., 12., 24., 48., saatlerde; hemodinamik veriler,VAS,NRS, gözlemci ağrı skalası, gözlemci sedasyon skoru, komplikasyonlar, HKA cihazındandemand/delivery değerleri ve ek analjezik ihtiyacı kaydedildi.Sonuç olarak yaslı hastalarda gerek HK?VA gerekse HKEA yöntemiylepostoperatif analjezi uygulaması ile yeterli analjezi düzeyi sağlanmakta ve kognitiffonksiyonlar korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Elderly patients are much more suffered from pain in postoperative period dueto limited systemic reserves even though the changes in physiopathology of painwith age. These patient groups frequently have major surgery so they are mostvulnerable to these risks and results. Pain as a major aspect in stress response has agreat magnitude in increased mortality and morbidity in this age group.Postoperative cognitive dysfunction characterized with decline in memoryand concentration is a very common situation particularly in elderly patient withmajor surgery. Postoperative delirium in elderly patients caused to increasedmorbidity, delayed functional recovery and increased hospital stay.The aim of this study is to compare the effects of intravenous or epiduralpatient controlled analgesia method on cognitive functions in elderly radical or nonradicalprostathectomy patients. 40 ASA I-III patients over 65 years old scheduledfor radical or non- radical prostathectomy with general anesthesia included the study.Patients were randomized to two groups; Group I (intravenous PCA n=20) andGroup II (epidural PCA n=20) MMST were asked at preoperatively, postopeatively24 th and 48 th hour. Postoperative intensive care unit 2th, 4th, 6th, 12th, 24 th, 48 thhour hemodynamic parameters, VAS, NRS, observed pain scale, observed sedationscore, complications, PCA demand and delivery numbers and additional analgesicneed were recorded.In conclusion, postoperative PCIVA and PCEA methods provide adequateanalgesia and preserve cognitive functions in elderly patients.