Bursa ili muhasebe meslek mensuplarının muhasebe-kültür değerlerinin araştırılması
An accounting values survey of independent accountants in Bursa
- Tez No: 230607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN KARABINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Muhasebe, Muhasebe Kültür Değerleri, Kültür MuhasebeEtkilesimi, Culture, Accounting, Values of Accounting and Culture, InteractionBetween Culture and Accounting System
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüzde muhasebenin ana hatları uluslararası düzeyde çizilmektedir. Bu nedenlemuhasebe sistem ve uygulamalarının da toplumdan topluma farklılıklara büründüğügözlemlenmektedir. Toplumların içinde yasadıkları kültürler o topluma ait birçok seyi olduğugibi muhasebe sistemi ve uygulamalarını da doğrudan etkilemektedir.Bu çalısmada Bursa ilinde çalısan muhasebe meslek mensuplarının muhasebe-kültürdeğerleri tespit edilmeye çalısılmıstır. Tespit islemi için düzenlenen ankette 7 noktalı Likertölçeği kullanılmıstır. Anket iki kısımdan olusmakta olup, birinci kısım 13 soruluk mevcutdurum anketi, ikinci kısım ise 17 soruluk ideal durum anketi olarak adlandırılmıstır.Hazırlanan anket Bursa ilinde çalısan 240 meslek mensubuna uygulanmıstır.Anket sonuçlarının analizinde SPSS. 10.0 Programı kullanılmıstır. Anketler faktör analizi,frekans analizi ve muhasebe değerleri analizine tabi tutulmustur.Yapılan analizler Gray tarafından ortaya konulan dört muhasebe kültür değeri baz alınarakyorumlanmıstır. Bu değerler; Statükoculuğa Karsı Profesyonellik, Gizliliğe KarsıSeffaflık, Tekdüzeliğe Karsı Esneklik ve Tutuculuğa Karsı ?yimserliktir.
Özet (Çeviri)
Today the main limits of accounting are determined by international standarts, because ofthis accounting systems and applications differ from nation to nation. Cultures of thesocieties influence accounting system and implementation directly besides many things.In this study the accounting values of the employees within the accounting profession inBursa are trying to be identified. In this identification process a survey has been passed. Inthis survey, 7 point Likert scale was used. The survey consists of 2 different parts. Thefirst part is a questionnaire that has 13 questions based on ?current status? and second partis another questionaire that has 17 questions which is named as ?ideal status survey?. Thissurvey has been applied to 240 people that is employed in this spesific process.SPSS 10.0 Program is used for the results of the results of the questionaire. Factoranalysis, frequency analysis and values of accounting analysis are implemented to thequestionaires.The questionnaires are interpreted on the base of 4 aaccounting-culture values determinedby Gray. These values are Status Quo Against Professionalisim, Transparency AgainsPrivacy, Flexibility Against Uniformity and Optimisim Against Conservatism.