Muhasebe meslek mensuplarının entegre raporlamaya ilişkin farkındalık düzeylerinin tespiti: Bursa ili örneği
Determination of awareness level of professional accountants related to integrated reporting: Examples of Bursa province
  1. Tez No: 554332
  2. Yazar: YASEMİN TOPAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Raporlama, Entegre Raporlama, Finansal Raporlama, Sürdürülebilirlik Raporlaması, Corporate Reporting, Integrated Reporting, Financial Reporting, Sustainability Reporting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Finansal tablolar işletmelerin performansının değerlendirilmesinde uzun süre boyunca tek kaynak olarak kullanılmıştır. Teknolojinin gelişmesi ve küreselleşmenin hızla ilerlemesi ile birlikte bilgi kullanıcıları için finansal raporlar üzerinden yapılan değerlendirmeler işletmelerin performansı ve geleceğine ilişkin bütün tabloyu yansıtmakta yetersiz kalmış ve günümüz dünyasında finansal bilgilerin dışında işletmelerin finansal olmayan sosyal, yönetimsel ve çevresel performansları da bilgi kullanıcılarının gereksinim duyduğu bilgiler haline gelmiştir. Bilgi kullanıcılarının işletmelerin performansı hakkındaki bilgileri tek bir rapor olarak görmek istemeleri işletmelerin finansal ve finansal olmayan performanslarının birlikte sunulması fikri yeni bir kurumsal raporlama yaklaşımı olan entegre raporlama kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda çalışmada ilk olarak entegre raporlamanın kavramsal çerçevesi detaylı olarak incelenecektir. Çalışmanın uygulama kısmında ise Bursa ilinde faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'na kayıtlı muhasebe meslek mensuplarının entegre raporlamaya ilişkin farkındalık düzeyleri incelenecektir. Araştırmada kaynak olarak ilgili gruba yapılacak anketler kullanılacak ve veriler SPSS 20 programı ile analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The financial statements have been used as the sole source for the long term evaluation of the performance of the enterprises.With the development of technology and the rapid progress of globalization, evaluations made on financial reports for users of information remained insufficient to reflect the overall performance of the enterprises and their future. In addition to financial information, the social, managerial and environmental performances of the enterprises (non-financial information) have become information required by information users. The idea that information users want to see information about the performance of businesses as a single report, together with the financial and non-financial performance of the enterprises, has created the concept of integrated reporting, a new corporate reporting approach. In this context, firstly the conceptual framework of integrated reporting will be examined in detail. In the application part of the study, the level of awareness of the professional accountants registered with the Chamber of Certified Public Accountants working in the province of Bursa on integrated reporting will be examined. Surveys to be made to the relevant group will be used as the source of the research and the data will be analyzed with SPSS 20 program.