10 ? 14 yaş grubu çocuklara uygulanan futbol beceri antrenmanının temel motorik özelliklere ve antropometrik parametrelere etkisi
The effect of the short term football ability training which is done to children at the age of 9 to 15 to basic motor abilities and antropometric parameters
  1. Tez No: 230657
  2. Yazar: HALDUN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜÇHAN İRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Beceri antrenmanı, Futbol, Anthropometry, Ability antreman, Football
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı; Futbol becerisinin geliştirilmesi için Galatasaray Spor Kulübünün Niğde'de açmış olduğu yaz futbol okuluna katılan 37 futbolcu adayı üzerinde yapılmış olan bu çalışmada, 16 haftalık futbol beceri antrenmanının, futbolcuların fiziksel, fizyolojik ve beceri gelişimine etkileri incelenmiştir.Çalışmada deneklerin, antropometrik (boy uzunlukları, ağırlıkları, deri altı yağ kalınlıkları, çap ? çevre ölçümleri), motorik (esneklik, şınav, mekik, bacak kuvveti, kan basınçları, aerobik ve anaerobik dayanıklılıkları, sürat), futbol beceri (şut, slalom ve top sektirme) ölçümleri yapılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde SPSS 10.0 paket programı kullanılmıştır. İlk ve son testler arasındaki farklılığı bulmak için paired t testi kullanılmıştır.16 hafta süre ile uygulanan egzersiz programı ön test ve son test değerleri karşılaştırıldığında; boy, mekik, şınav, bacak kuvveti, 10m, 30m, Esneklik, baldır çevre, humerus çap, femur çap, top ile slalom, kaleye şut, kafada top sektirme, ayakta top sektirme, anaerobik dayanıklılık ve vücut yağ oranı değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık vardır. (p0.05).Sonuç olarak; 16 haftalık düzenli antrenmanın fiziksel, fizyolojik ve yetenek değişim parametreleri üzerine olumlu etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
To improve the football skill a work has been applied to 37 footballers who attended to a summer course that Galatasaray Football Club has arranged. In this work the effects of a 16 week football skill training on footballers pyhsical and skill development has been investigated.At this Project, Antrometric (length, weight, thickness diameter and ambient measure) motoric(elasticity, push up, shuttle, strength of leg, pressure of blood,aerobic and anaerobic lastight, speed) football ability (shoot, slalom, skip the ball) of experimentals have done.SPSS packaged software is used in analysing datas. Paired test is used to find the difference between first and the last tests.When compared 16 weeks applied exercise program values of front test and last test; there is statistically meaningful difference at height, shuttle, push-up, leg power, 10m, 30m, flexibility, calf ambiance, humerus diameter, femur diameter, slalom with ball, shout to goal, bounce ball at the head, bounce ball at the foot, aerobik resistance and body oil rate values. (p0.05).Lastly, it can be said that there are positive effects of 16 weeks regular antreman on physical, physiological and ability change parameters