Organik tarım işletmelerinde pazarlama sorunlarına yönelik Şanlıurfa ilinde bir araştırma
A research in Şanliurfa city aimed at marketing problems in organic agriculture firms
- Tez No: 230838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NEDİM BAYUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Tarım İşletmeleri, Pazarlama Sorunları, Şanlıurfa'daki Organik Tarım İşletmeleri, Organic Agriculture, Organic Agriculture Firms, Marketing Problems, Organic Agriculture Firms in Şanlıurfa
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Geleneksel tarımda verimi arttırmak için kontrolsüzce kullanılan ilâçlar ve pestisitler, uzun dönemde çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olmuştur. Bu durumun fark edilmesiyle organik tarım uygulamaları meydana gelmiş ve çok sayıda üretici, organik tarıma dayalı üretim yapmaya başlamıştır. Ancak konunun hem üreticiler hem de tüketiciler için yeni olması nedeniyle, üreticiler çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır.Bu araştırmada, öncelikle organik tarımın dünya genelinde gelişimi ve öneminden bahsedilmiştir. Daha sonra Türkiye'deki organik tarım işletmelerinin, uygulamaları ve sorunları incelenmiştir. Özellikle pazarlama aşamasındaki uygulamaları ve sorunları ayrıntılı olarak incelenmiştir.Uygulama alanı olarak Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren organik tarım işletmeleri ele alınmıştır. Bu işletmelerin, faaliyetleri, ürettikleri ürün türleri, karşılaştıkları sorunlar elde edilen veriler aracılığıyla analiz edilmiştir. Son olarak da karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların nasıl üstesinden gelebilecekleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The medicines and pesticides which used uncontrolled in conventional agriculture to increase yield, caused negative effects over environment and human health in long term. By noticed of this situation, organic agriculture applications had taken place and producers have begun to make production in respect of organic agriculture. Because, organic production is a very new matter for both producers and consumers, producers have faced with some sort of problems.In this thesis, primarily evolution and important of organic agriculture in the world was mentioned. Then the applications and problems of organic agriculture firms in Turkey were examined. Especially their applications and problems in marketing process were examined in detail.As practice area, it?s been handled the organic agriculture firms which are being active in Şanlıurfa city. The kind of products they produced, the problems they faced and their practices have been analyzed through the data obtained. Finally, the problems they faced and how they can tackle over these problems have been explained.