Kimya deneylerinin öğretiminde hibrit modelin etkinliğinin araştırılması
Researching of hybrid model?s activity in chemistry experiments teaching
- Tez No: 230955
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli öğretim, Materyal Geliştirme, Kimya Öğretimi, Computer Assisted Education, Developing Material, TeachingChemistry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada laboratuar dersi için Bilgisayar Destekli Öğretim(BDÖ) materyali geliştirildi ve bunun öğrenci başarısına etkisi, araştırıldı.Araştırmaya, 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Anabilim Dalı 1. sınıf öğrencileri katıldı. Bu araştırmaya katılan 40 öğrenci homojen kontrol grubu(KG) ve deney grubu(DG) olmak üzere iki gruba ayrıldı. DG'ye BDÖ ile laboratuar öğretimi yapılırken, KG'na geleneksel öğretim(GÖ) uygulandı.BDÖ materyalinin başarıya katkısını araştırmak için geçerlilik ve güvenilirliği daha önceden belirlenmiş Kimya Basarı Testi(KBT) her iki gruba da öntest ve sontest olarak uygulandı.Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edildi. Elde edilen sonuçlar BDÖ'nün GÖ'ye göre daha yararlı olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, the method computer assisted educatıon (CAE) material for laboratory lesson based was developed and its effectiveness on the students? success was researched .The research was made with 1st class chemistry students at 9 Eylül University Buca Education Faculty OFMAE Department in Izmir. 40 students attending this research were divided into homogeneous two groups; experimental group (EG) and control group (CG).While the material was applied to EG by CAE with laboratory, traditional education(TE) method was applied to CG.Chemistry Success Test (SST), validity and reliability calculated before were applied to the both EG and CG, as pre-test and post-test, in order to evaluate the contribution of the material.The data obtained from tests were analyzed by using SPSS program.The results of analysis indicated that CAE method was more beneficial than TE.