Türk roamında fantastiğin yeri
The fantastic in turkhis novel
  1. Tez No: 231036
  2. Yazar: YAVUZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SAZYEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: fantastik, saf olağanüstü, olağanüstü, Tekinsiz, Olmayanı Var Gibi Gösterme, Ütopya, Psikopatolojik Fantastik, nesneler dünyası, postmodernizm, zaman, mekan, figüratif kadro, Fantastic, pure supernatural, supernatural, uncanny, ironic reality, Utopia, psycho-pathological fantastic, concrete environment, postmodernism, time, place, staff
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Fantastik tanımları değerlendirilerek yeni bir tanımlama yapıldı. Fantastik yapıtlar bu tanımlamaya göre yeniden tasnif edildi. Bu tasnifler yapılırken kurmaca yapıtın iç gerçekliğiyle nesnel gerçeklik arasındaki ilişki/ilişkisizlik esas alındı. Türk romanında fantastiğin gelişimi ele alınarak özellikle 1970 sonrası Türk romanında fantastik ögelerin belirgin olduğu belli başlı romanlarda bu ögelerin işlevi değerlendirildi. Fantastik romanda zaman, mekan, figüratif kadro ve önemli görülen bazı içerik özellikleri üzerinde duruldu. Fantastiğin biçimsel özellikleri ve fantastiğe geçiş formları içeriğin işlenişi ile ilişkilendirilerek ele alındı.Fantastiğin biçimsel özellikleri ise ironi, fantastikte suç ve şiddet, ideolojik tavır, nesnel gerçeklikten kaçış ve bir sığınak olarak fantastik, postmodernist Türk romanında fantastiğin işlevi, katharsis (rahatlatma, kendini güvende hissetme, şiddetten ve gerilimden kaçma, şiddet hissini / ihtiyacını kurmaca bir metinle tatmin) başlıkları altında işlendi.Fantastik söylemin postmodernist bir anlatım yöntemi olan `pastiş'le ilişkisi ve fantastiğin psikanalizle olan ilişkisi ayrıca değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
A new description has been made with considering the old ?fantastic? descriptions. The works about fantastic has been classified according to this description. This classificitions based on the connection of the fictional reality and objective reality. Firstly the evolation of the fantastic in the turkish novel has been discussed. After that the elements of fantastic and the evolation of this selements after the 70 turkish novels has been considered. The time, place and the persons has been considered as a feature of the content. The formal features of the fantastic and the form of the transitions of the fantastic has been discussed with the function of the content.The formal feature of the fantastic has been considired with the titles of irony, the crime and violance at fantastic, ideological behaviour, escape from the reality,the fantastic in the postmodernist turkish novel, escape from the death, satisfaction of immortality,catharsis.The discour of the fantastic and the connections of fantastic with the psychoanalysis has been discussed in other side.