Sermaye bütçelemesinde geleneksel yöntemlere alternatif olarak reel opsiyonlar yöntemi
Real options as an alternative to traditional capital budgeting methods
  1. Tez No: 231062
  2. Yazar: SELMA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sermaye bütçelemesi, geleneksel yöntemler, reel opsiyonlar, Capital Budgeting, Traditional Methods, Real Options
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalısmada, sermaye bütçelemesinde yatırım kararlarının değerlendirilmesi sürecindekullanılan yöntemler en eski ve basit olanından en yeni olanına kadar açıklanmıstır.Öncelikle geleneksel yöntemler paranın zaman değerini dikkate almayan, paranınzaman değerini dikkate alan ancak riski dikkate almayan ve hem paranın zamandeğerini hem de riski dikkate alan yöntemler olarak sınıflara ayrılmıs ve bu yöntemlerkısaca tanıtılmıstır. Daha sonra opsiyon teorisi ve opsiyon fiyatlama modelleri sermayebütçelemesi kararlarında kullanılan reel opsiyonlar yöntemine temel teskil etmesi içinaçıklanmıstır. Reel opsiyonlar yöntemi tanıtılıp geleneksel yöntemlerle karsılastırılmısve bir uygulama ile kullanılan yöntemin proje değerine etkisi gözlemlenerek çalısmasonlandırılmıstır.Reel opsiyonlar, opsiyon teorisinin finansal olmayan varlıklara uyarlanmıs halidir.Yatırım kararlarını değerleme de kullanılır, finans yöneticilerine zaman içindekarsılasılabilecek değisiklikleri değerlemeye katma imkanı tanır ve yönetsel esnekliksağlar. Stratejik yatırım kararlarının verilmesinde, yatırım kararlarının finansalsürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesinde, yatırım projelerinin sıralanmasındakullanılır. Geleneksel yöntemler, finans yöneticisine projenin baslangıcında, ellerindekimevcut verileri kullanarak projeyi yapma ya da yapmama kararı verme imkanı tanırken,reel opsiyonlar, yatırım projesiyle ilgili zamanlama, terk etme, geçici olarak kapatma,genisletme, daraltma, büyüme opsiyonlarını değerleme sürecine katma imkanı tanır.Reel opsiyonlar, opsiyon fiyatlama modelleri ile değerlendirilirler, projenin değerinindaha gerçekçi bir biçimde hesaplanmasına imkan tanırlar.Bu çalısmayla, hem geleneksel yöntemlere alternatif olarak gösterilen reel opsiyonlarıtanımak hem de bu yöntemin gerçekten geleneksel yöntemlerin alternatifi olupolmadığını belirlemek amaçlanmıstır. Sonuçta, yöntem, yönetsel açıdan gelenekselyöntemlerden üstündür ancak teknik olarak geleneksel yöntemlerin alternatifi değil,tamamlayıcısıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, all methods that are used in capital budgeting decisions are consideredranging from the most basic and the oldest method to the recent one. First, traditionalmethods are classified into three groups as a)the methods not taking into considerationthe time value of money, b) the methods taking into consideration the time value ofmoney but not the risk, and c) the methods taking into consideration both the time valueof money and the risk. Then, those methods are explained briefly. Subsequently, ?theoption theory? and ?the option pricing theory? are explained as a basis for ?the realoptions method?. As a result ?the real options method? is explained in comparision tothe traditional methods and applied on a shopping mall project to observe its effect onthe value of the project.?Real options method? is a variant of the option theory that focuses on non-financialassets. It is used to evaulate investment projects. The most important advantage of themethod compared to the traditional methods is that it provides the incorporation ofchanges by the time into the evaulation process thereby providing managerial flexibilityto the financial managers. It is used for strategic investment decisions, the evaluation ofthat decisions in terms of financial sustainability, and the ranking of investmentprojects. ?The real options method? provides the options of timing, abondenment,shutting down, expanding, contracting of the investment while the tradional methodslead the financial managers at the beginning of the project to decide on whether ?toundertake? or ?not to undertake? the project, by using the initial data. ?The realoptions? are evaluated by ?the option pricing models?. They provide the calculation ofthe value of the project much more realistically.In this study, it is aimed to introduce ?real options? and to consider if it is an alternativeto traditional methods. As a result, real options method is superior to the traditionalmethods in a managerial sense and instead of being the alternative it is complementaryin a technical sense.