Seramik hammaddesi olan Talk'ın dielektrik özelliklerinin incelenmesi
The study of dielectric properties of the Talc which is a ceramic raw material
- Tez No: 77589
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Talk, dielektrik sabiti, kayıp tanjantı, iletkenlik, XRD, FITR, Talc, dielectric constant, loss tangent, conductivity, XRD, and FUR
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Elektrik ve elektronik endüstrisinde, seramik malzemelerin üretimi için öncelikle kullanılan hammaddelerin dielektrik özelliklerinin incelenmesi önemlidir. Bu çalışmada, küçük dielektrik katsayılı seramik hammaddesi olan talk incelenmiştir. îdeal bir dielektrik malzemeye bir elektrik alan uygulandığında yüklerde yeni düzenlemeler ortaya çıkar ve elektronik, atomik, oryantasyon ve uzay yükü polarizasyonları meydana gelir. Bu sırada ortamda ısı şeklinde ortaya çıkan enerji kayıplarından dolayı malzemenin dielektrik katsayısında bir azalma gözlenir, s* dielektrik kaybının, 8' dielektrik katsayısına oranı olan kayıp tanjantı malzemenin tanımlayıcı bir özelliğidir. Çünkü kayıp tanjantı değerinin tersi Q (Q = l/tan 8) kalite faktörünü belirler. Bu çalışmada, talk ve talka değişik miktarda katılmış MgO ile elde edilen malzemelerin s', s" ve tan8 değerlerinin frekansa bağlı olarak değişimleri, farklı pişirme sıcaklıklarının ve değişikkonsantrasyonlardaki katkı maddesinin dielektrik özellikleri nasıl etkilediği incelenmiştir. Sonuçta, dielektrik özelliklere MgO konsantrasyonunun büyük etkisinin olmadığı, dielektrik katsayısının düşük pişirme sıcaklıklarında frekansa bağlı olarak azaldığı, pişirme sıcaklığı arttıkça frekanstan bağımsız olduğu gözlenmiştir, tanö'nın 400 °C pişirme sıcaklığında bir maximumdan geçerek 800°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda, saf ve MgO katkılı talk için yaklaşık olarak birbirine eşit olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially, it is important to examine the dielectric properties of raw materials used to produce ceramic materials in electricity and electronic industry. In this study, the talc which is a ceramic raw material with low- dielectric constant has been investigated. When an electrical field applied to an ideal dielectric material, new arrangements appear in charges and electronical, atomic, orientation and space charges polarizations occur. Meantime, an decrease on the dielectric constant has been observed due to the loss of energy emerging as heat. The loss tangent which is the ratio of s“ dielectric loss, to s' dielectric constant is a defining property of the materials. Because the quality factor Q \Q = l/tan5) is the reciprocal of the value of loss tangent (tan5) defined. In this study, the change in the values of s', s”and tanS with frequency and how the different firing temperatures and additives with different consantrations influenced the dielectric properties have been investigated. As a result, there isn't an important influence to dielectricproperties of the amount of MgO. It has also been observed that dielectric constant decrease at low firing temperatures depending on frequencies and it is independent of frequency as firing temperatures increase. It has been found that loss tangent rises to the maximum value of dielectric constant at 400° C firing temperature and both the talc and the talc MgO mixtures have equal values at 800° C firing temperature and over.