Kur'an'da kurtuluş öğretisi
The doctrine of salvation in the Qur?an
  1. Tez No: 231142
  2. Yazar: MUSA AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtuluş, iman, amel, cennet, cehennem, Salvation, belief, deed, paradise, hell
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 436
Özet
Kurtuluş, insanın dünyada doğru inanç ve doğru eylemler göstererek ahirette cennete gidip sonsuz mutluluğu elde etmesidir.Birinci bölümde kurtuluşla ilgili kavramları, insanın herhangi bir dini inanca ve kurtuluş düşüncesine sahip olmasındaki iç ve dış etkenleri inceledik. İnsanların herhangi bir dine veya öğretiye inanmasında, yaratılıştan gelen özellikleri ile aile ve arkadaş çevresinden telkin veya taklit yoluyla elde ettiği inanaçlar etkili olmaktadır. Her grup kendi inancından memnun olup diğerlerini kurtuluşa erememekle ve cennete gidememekle itham etmektedir. Müslümanlar da bu ifadenin benzerini söylüyorlar. Fakat cennete girmek ne müslümanların ne de kitap ehlinin arzusuna göredir. ?Bu, ne sizin arzularınıza ne de kitap ehlinin arzularına göredir. Kim bir kötülük yaparsa onun karşılığını görür. O, kendisi için Allah'tan başka ne bir dost ne de bir yardımcı bulamaz. Erkek veya kadın, her kim inanarak iyi işler yaparsa işte onlar cennete girerler ve en küçük bir haksızlığa uğratılmazlar.? (Nisa, 4/123-124).İkinci bölümde kurtuluşa ulaşmada etkili olan unsurlar, Kur'an'da farklı ayetlerde bildirilen şartlar tasnif edilerek inanç esasları, ibadetler ve ahlaki esaslar şeklinde üç grup halinde incelenmektedir. Kurtuluşa ermek için yalnızca iman yeterli değildir, salih amel de gerekir. İnanıp iyi işler yapanlar, kurtuluşa erip cennete girecekler. Herkes, bu dünyada yapmış olduğu zerre kadar iyiliği de kötülüğü de ahirette görür. ?O gün insanlar, yaptıkları kendilerine gösterilsin diye bölük bölük gelirler. Artık, kim zerre ağırlığınca bir iyilik yapmışsa onu görür. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük yapmışsa onu görür.? (Zilzal, 99/6-8). Ahiretteki değerlendirme sonucunda olumlu tarafları ağır gelenler kurtuluşa erip sonsuz mutluluk yurdu olan cennete, olumsuz tarafları ağır gelenler ise kurtuluşu kaybedip sonsuz işkence yeri olan cehenneme giderler.
Özet (Çeviri)
Salvation is the gaining of endless happinies of the human being in the paradise by performing true faith and true behavior in the world.In the first chapter we searched the concepts related with salvation inner or outer effects of human who have any religious belief or thoughts of salvation. For human beings to believe a religion or doctrin they are affected by speciliaties they have from birth beliefs they gain from their parents or from surroundings. Each groub is happy with their beliefs and consider others not reached to salvation and others can not enter the paradise. Muslims also say similar things. But entering to paradise neither depends on muslims nor on people of the Scripture: ?But, enter to the Pardise, it will not be in accordance with Muslim?s desires, nor the desires of the people of the Scripture. He who does wrong will have the recompense thereof, and will not find against God any protecting friend or helper. And whosoever does good works, wheter male or female, and is a believer, such will enter the paradise, and they will not be wronged so much as the spot on a datestone.? (4/123-124).In the second chapter the elements which affect salvationare classified in different verses in the Qur?anin three parts such as basics of belief, worships, moral prenciples. To reach salvation on the belief isn?t enough, you need good deeds. Those who believe and fulfil good deeds will go to the paradise. Everybody will be justified with his the smallest good deeds or his slightest misdoings in the next world: ?That day mankind will proceed in scattered groups that they may be shown their deeds. Then, whoever does an atom?s weight of good willl see it. And whoever does an atom?s weight of evil will see it also.? (99/6-8). At the end of the evulation in the next world those whose good deeds are more than misdoings will reach the salvation and enter the paradise which is considered the place of endless hapiness; and those whose misdoings are more than their good deeds will go to hell which is considered the place of torture for people who lost salvation.