Stres kaynakları ile kariyer yönetiminin etkileşimi: Borsa aracı kurum çalışanları üzerinde bir uygulama
The interaction between stress sources and career management: An application on stock exchange office workers
  1. Tez No: 231222
  2. Yazar: FİKRET GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aracı kurumlar, Borsa, Kariyer, Kariyer yönetimi, Stres, Brokerages, Career, Career management, Stock market, Stress
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, stres kaynakları ile kariyer yönetimi konusunun etkileşimini ortaya koymak ve borsa aracı kurum çalışanlarının stres düzeylerinin ölçümü ile stres faktörlerinin bireyin kariyer hayatına olan etkisini ortaya çıkarmaktır.Etki alanının ve işgörenler üzerindeki olumsuz özelliklerinin her geçen gün arttığı ve modern dünyanın hastalığı olarak bilinen stres, günümüz iş dünyasının en önemli sorunlarından bir tanesidir. Hem işgörenler hem de örgüt açısından çeşitli negatif etkileri bulunan stresi, aynı zamanda bireyin harekete geçmesini ve hedeflerine daha çabuk ulaşmasını sağlayan bir araç olarak da tanımlamak mümkündür. İşgörenlerin örgüt içinde verimliliğinin ve performansının artması ve pozitif bir seyir izlemesi, şüphesiz etkin bir stres yönetimi uygulamaları ile mümkündür.Borsa aracı kurumlarında çalışan işgörenlerin örgütsel stres kaynakları ile ilgili tutumlarının değerlendirilmesi, insan kaynakları uygulaması bünyesinde kariyer yönetim araçlarının etkin bir şekilde uygulamasını gerektiren bir konudur. Bu amaçtan hareketle finans sektöründe özellikle iş hayatına ilişkin stres kaynakları, bireyin kariyer hayatının geleceğini şekillendirmesi açısından önem arz etmektedir.Seçilen sektörde çalışan ve stres kavramı ve onun doğurduğu olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalan borsa uzmanları üzerinde, 98 kişilik bir örneklem grubuna anket uygulanmıştır. Stres yönetimi ve kariyer ile ilgili olan bu anket, işgörenlerin stresten etkilenme dereceleri, işten kaynaklanan stres faktörleri, dış çevreden kaynaklanan stres faktörleri, kişilik yapısından kaynaklanan stres faktörleri ile ilgili düşünce ve kaygılarını daha rahat ifade etmesine ışık tutmuştur.Araştırmaya katılan deneklerin daha çok işten kaynaklanan sebeplerden dolayı stres altında bulundukları, borsa uzmanlarından portföy yöneticisi konumunda görev yapan uzmanların stres düzeylerinin bir hayli yüksek olduğu, borsa uzman ve yardımcılarının iş stres düzeylerine bağlı olarak aldıkları ücretin yetersiz olduklarını belirtmeleri ve sektörde işgücü devir hızı oranlarının yüksek olması araştırma açısından önemli görülen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal the interaction between stress source and career management, and measuring the stress level of the stock broker workers and the stress factor on a person?s career life.Stress, the effect area and the negative features on workers of which increases every day, and that is known as the illness of modern world, is one of the most important problems of the business world. Stress that has negative effects in view of workers and organizations, can also be defined as a means that causes a person to start moving and reach his goals faster. The increase in productivity and performance of the workers in the organization and continuing in a positive line is possible only with an effective stress management.The evaluation of the attitudes of the stock broker workers about organizational stress sources, requires the career management tools to be used effectively in Human Resource Management. Starting from this point, stress sources in finance sector especially in business world, has great importance in view of its forming the person?s career future.The surveys on stress management and career about 98 stock expert who work in the sector that is chosen related with the subject and who are exposed to the stress concept and its negative results more than others, helped to reveal the workers degree of being affected from stress, stress factors resulting from work and from outer environment and stress factors resulting from personal state.That the people who joined the survey are under stress mainly because of reasons caused by work, and that the stress level of the portfolio managers among the stock brokers are quite high, and that the stock broker experts and assistants claim that their salaries are low when the stress level in their work is taken into account, are among the important findings of the research.