Bilişim teknolojilerinin bilgi yönetimi üzerindeki etkisi; İstanbul'da bilişim sektörü üzerine bir uygulama
Effect of the information technologies on information management: an application on informatics sector in İstanbul
- Tez No: 231228
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Yönetimi, Bilişim Teknolojileri, Veri, Information, Information Management, Informatics Technologies, Data
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın temel amacını bilişim teknolojilerinin bilgi yönetimi üzerindeki etkisini, bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar üzerinde araştırmak oluşturmaktadır.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bilgi kavramı ve genel çerçevesi, veriden bilgiye ulaşma süreci, bilgi hiyerarşisi ve bilgi türleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde bilgi yönetiminin literatürdeki farklı tanımları, bu tanımlar arasındaki benzerlikler ve farklar ve bu farkların temel nedenleri, bilgi yönetim süreci, bilişim teknolojilerinin bilgi yönetimi üzerine etkisi ve Türkiye'de bilişim teknolojileri kullanımı üzerinde gerekli bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde bilişim teknolojilerinden intranet, internet, veri tabanı donanım ve yazılım teknolojilerinin, bilgi yönetiminin; bilginin üretilmesi, saklanması, paylaşılması ve kullanılması aşamalarından oluşan tüm süreçleri ile olan ilişkisini incelemek için İstanbul İli'nde bilişim firmalarında bir uygulama yapılmıştır. Çalışmamızın uygulama bölümü için, veriler anket formu aracılığı ile toplanmış ve SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Bu bağlamda çalışmamızın bağımsız değişkenini internet, intranet, veri tabanı, donanım ve yazılım teknolojileri oluştururken bağımlı değişkenimiz bilgi yönetimdir. Bilgi yönetiminin her bir sürecini oluşturan bilginin üretilmesi, saklanması, paylaşılması ve kullanılması aşamaları ile bağımsız değişken olarak belirlediğimiz internet, intranet, veri tabanı, donanım ve yazılım teknolojileri arasındaki ilişkiyi açıklamak amacıyla regresyon analizleri yapılmıştır. Ayrıca çalışanların bilgi yönetimi süreçleri ile ilgili değerlendirmelerinin, cinsiyet ve içerisinde bulundukları yaş grubuna ve bilişim teknolojileri ile ilgili eğitim alıp almama durumlarına göre farklılık gösterip göstermediği t-testi ve anova analizleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucunda bilişim teknolojilerinin tüm bileşenleri ile bilgi yönetimin tüm süreçleri arasında kuvvetli ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların bilgi yönetimi süreçlerine ilişkin değerlendirmelerinin, cinsiyet, yaş ve bilişim teknolojileri ile ilgili eğitim alıp almama durumlarına göre bir fark göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study was, in the light of the experience of the information technologies sector, looking at the effect of the information technologies on information management.Our study was composed of three parts. In the first part, information concept and it?s main frame, process of data access to information, information hierarchy and information types were explained in a detailed way. In the second part of our study, necessary informations of different means of information management, similarities and differances between this means, the basic reasons of this differences, information management period, the effect of information technologies on information management and the usage of information technologies in Turkey were laid on the table. In the third part of our study, an application carried out with an information technology firm in İstanbul in order to analyse relationship between intranet, internet, database, hardware and software technologies about information technologies and producing, saving, sharing and using of information technologies on information management. For the implementation part of our research, data acquired through survey method were analized by the SPSS pocket program. In this context, internet, intranet, database, hardware and software technologies were considered as independent variables, while information management was considered as a dependent variable. Regression analysis was made to explain the relation between, internet, intranet, database, hardware and software technologies that were defined as independent variaties by us, and production, saving, sharing, usage of the information that forms the every single process of the information management. Besides, we attempted to explained workers? evaluation of information management phases if they show differences with their sexual, age and if they get education about information technologies with t-test anova analysis. Our analysis shows that, there is a strong relationship between all of the components of information technologies and all of the phases of the information management. Besides, the results imply that, workers? evaluation of information phases weren?t affected by workers? sex, age and their having education about information technologies.