Sivil toplum ve kamusal alan tartışmaları çerçevesinde Türkiye'de devlet ve sivil toplum ilişkisi
The state and civil society relations in turkey within the discussions of civil society and public sphere
  1. Tez No: 231237
  2. Yazar: İZZET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSAMETTİN İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratik Çoğulculuk, Kamusal Alan, Sivil Toplum, Siyasal Sosyalleşme, Yönetişim, Democratic Pluralizm, Public Sphere, Civil Society, Political Socialization, Governance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Demokratik toplumlarda kamusal alan ve sivil toplum kavramları iç içe geçmiş ve birbirini tamamlayan bir durum halini almıştır. Kamusal alan tartışmalarında, bireylerin tercihlerini ve haklarını yok sayarak toplumsal bütünlüğün sağlanması adına çeşitli yaptırımlar ve uygulamalar makul gösterilebilmektedir. Özel alanın, kamusal alan etkisiyle şekillendiği toplumlarda demokrasinin varlığından söz edebilmek mümkün değildir. Türk demokrasi tarihine bakıldığında, devlet geleneğinden siyasal kültürün ayrışma, partilerin demokrasi algılayış biçiminden toplumsal düzeyde örgütlenme ve dayanışma örüntülerine ve doğal olarak askeri darbelere uzanan oldukça geniş bir yelpazedeki faktörlerin etkisiyle biçimlenen demokratikleşme sürecimizde birçok sorunlar yaşandığı görülmektedir. Tüm bu sorunlara rağmen demokrasinin önündeki engeller tespit edilerek telafi edilmeye çalışılmaktadır. Sağlıklı bir demokrasinin işleyebilmesi için gerekli olan koşullar göz önüne alındığında demokrasi kültür ve eğitimi, sivil toplum ve kamusal alanın önemi ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde sivil toplum kurumlarının önemi bir kat daha artmıştır.Sivil toplum-devlet ayrışmasından ortaya çıkan yeni siyasal anlayış, modern devletin dönüşümü ve Türk siyasal hayatında sivil toplumun gelişimi ele alınarak, Batı deneyimi bağlamında Türkiye'de sivil toplum-demokrasi-kamusal alan- özel alan tartışmaları irdelenmiştir. Jürgen Habermas ve Hannah Arendt'in kamusal alan ile ilgili görüşleri mukayeseli olarak ele alınmıştır.Türkiye'de sivil toplumun gelişme ihtimali, kamusal alan-özel alan tartışmalarının muhtemel sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The notions of public sphere and civil society are complementary and interwoven concepts, the first one refers the restrictions pertaining with the individual liberty for the sake of social order and the latter one refers the individual freedoms, preference and difference form the society. Hence, the democracy is possible just in the condition when the public sphere can not prevail the civil society. In the history of Turkish democracy, it can be seen that democracy has many obstacles and handicaps in Turkey such as social organization, freedom of speech, minority rights, and supremacy of law. In order to remove the aforementioned obstacles the civil society institutions tries to develop a democracy culture, teach the democratic understanding and transform the society with global multicultural and pluralistic mentality with the incentive/momentum of the European Union integration process.The transformation of civil society-state relations in Turkey led to emerge the discussion of civil society, democracy and public sphere within the framework of the theory and idea of Jurgen Habermas and Hannah Ardent. Therefore, this study aims to provide contribution for these discussions within the change and transformation in socio-political sphere of Turkey during the globalization and Turkey?s integration process with Turkey